Pátek, 29. března 2024

I když bylo během stávky v ulicích méně aut, emise zůstaly stejné

I když bylo během stávky v ulicích méně aut, emise zůstaly stejné

Omezení dopravy v Praze během stávky neovlivnilo dnes množství emisí ve vzduchu. Jezdilo sice méně aut, situace byla ale stejná jako ve středu kvůli noční inverzi. "Dopoledne se ještě držely emise, které nestačily klesnout během noci," řekl ČTK mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák s tím, že ovzduší je v Praze stejné jako ve středu. Větší vliv než hustota provozu má podle něj totiž na koncentraci emisí vítr a obecně rozptylové podmínky.

Obavy z ucpaných hlavních tahů a dlouhých kolon automobilů, které se dnes kvůli stávce v dopravě očekávaly v Praze, se nepotvrdily. Naopak, kromě ranního krátkodobého zesílení provozu na magistrále ve Wilsonově ulici byla většina sledovaných silnic v hlavním městě na stupni jedna či dva, tedy ve víkendovém režimu.

Podle dopravních odborníků řada lidí už ve středu opustila Prahu, jiní vyrazili do práce pěšky či na bicyklu, což příznivě ovlivnilo situaci na silnicích.

Stávka zaměřená proti vládním reformám začala v Česku v 00:00, dopravní odbory ohlásily, že na 24 hodin zastaví vlaky v celé zemi a omezí provoz městské dopravy v Praze, Brně a dalších městech. V Praze dnes ráno poprvé v historii města nevyjely kvůli odborářským protestům vlaky podzemní dráhy, primátor Bohuslav Svoboda (ODS) dopoledne připustil, že se dnes metro už zřejmě nerozjede. Pražskému dopravnímu podniku se podařilo zajistit necelou třetinu povrchové dopravy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů