Úterý, 23. dubna 2024

Kladivo na konspirace

Za bakterii E. coli vděčíme nezodpovědným vědeckým experimentům. Letadla na nás tajně vypouštějí nemoci. Přichází nová světová diktatura... Počet zastánců konspiračních teorií v Česku roste a jsou mezi nimi i respektované osobnosti. Jak si uprostřed paranoie zachovat chladnou hlavu?

Kladivo na konspirace

Všechno je jinak a není radno někomu věřit. Pravdu o smrtících bakteriích E. coli vědí "zasvěcenci" už dávno. Za všechno mohou "vědecké experimenty a postřiky z letadel". Je jasné, že se to tají, a tak německá vláda vypouštěla do médií matoucí zprávy o okurkách nebo fazolových klíčcích. Alespoň tohle se mohli už na počátku měsíce dozvědět čtenáři webu Osud.cz, zaměřeného mimo jiné na šíření konspiračních teorií.

A co nedávné zabití Usámy bin Ládina? A tomu věříte? ptají se konspirační teoretikové. "Si z nás dělají srandu od rána do večera. Nejspíš hrozil nějaký proval, tak s tím vyšli ven, protože bin Ládin je mrtvý už několik let. Patrně zemřel na selhání ledvin," svěřil se na svém webu jeden z českých konspiračních guruů (astrolog, propagátor teorie minulých životů a syn bývalého ministra obrany) Antonín Baudyš. Vyprávět o svých teoriích o Usámovi si ho do seriózního pořadu před časem pozvala i Česká televize.

Podobně jasno má i šéf webu Osud.cz a největší z konspiračních kazatelů u nás Jiří Mašek. "Bin Ládin zemřel kolem roku 2007," prohlásil. O podobných výrocích z úst jednoho z nejvyšších hradních úředníků Petra Hájka už toho bylo napsáno více než dost. Stačí si jen zběžně projít český internet, aby se na vás vyvalily desítky stránek plných podobných informací. Server Freeglobe.cz se na konspirační teorie dokonce ve velkém zaměřil. Snaží se svým čtenářům "odhalit" nejen, která spiknutí se ve světě odehrávají, ale i kdo za nimi stojí a snaží se ovládnout svět.

Záludné očkování

Sledovat dění na poli konspiračních teorií je hektická činnost. Neustále se totiž rodí nové a nové. Konspirační myšlení je v těch, kteří mu podléhají, již tak hluboko zakořeněno, že na každou významnější událost ihned vznikne nějaký alternativní výklad, který se snaží vysvětlit, jak se vše seběhlo "doopravdy". Zatímco dříve si konspirační teoretici dost dobře vystačili s jednou událostí několik let (přistání na Měsíci - ve skutečnosti natočeno v hollywoodských ateliérech; vražda Johna F. Kennedyho - zabili ho CIA, FBI, mafie, KGB, kubánští agenti nebo emigranti), teď se objevuje nová co pár týdnů.

Z poslední doby nejde jen o Usámu, ale třeba i o zemětřesení v Japonsku, které měly záměrně vyvolat Spojené státy svým systémem na výzkum ionosféry HAARP. (Tsunami v roce 2004 v Indickém oceánu měly zase tajnou geologickou zbraní vyvolat stavební firmy, USA, Austrálie nebo Izrael.) Předmětem konspirací se už nestávají jen velké události historického významu, ale i ty méně významné.

Třeba srážka amerického a ruského satelitu na oběžné dráze, k níž došlo 20. února 2009, vzbudila okamžitě mezi konspiračními teoretiky podezření, že šlo o řízený útok. Předmětem konspiračních teorií se může stát skutečně cokoliv. Třeba očkování. Podle konspiračních výkladů je očkování v mnoha případech způsobem, jak se farmaceutické firmy snaží vydělat na prodeji vakcín, aniž by tyto vakcíny měly nějaké specifické účinky. Konspirační teorie týkající se očkování však mají mnohdy i fantastický rozměr. Například muslimové v Indii věří, že očkování proti dětské obrně, které organizuje indická vláda, má za cíl sterilizovat muslimskou populaci v hinduistické zemi, a proto je odmítají.

Někteří konspirační autoři předpokládají, že v brzké době dojde k vyvolání paniky ohledně nějaké nové nemoci, třeba další vlny prasečí či ptačí chřipky, a během očkování proti ní, bude lidem pod kůži implantován čip, s jehož pomocí budou lidé na dálku ovládáni, případně zabiti. (Podle některých autorů se již tak stalo během očkování u tzv. ptačí chřipky v roce 2008).

Co to padá z oblohy?

Velmi svébytnou a originální spikleneckou teorií je teorie chemtrails. Ta spočívá v přesvědčení, že už několik let probíhá po celé planetě přísně tajný projekt, v jehož rámci rozprašují vojenská i civilní letadla chemický postřik obsahující mimo jiné soli barya, oxidy hliníku, dibromidetylen, vápník či hořčík. Rozstřikování koktejlu v atmosféře má být aktivním způsobem, jehož prostřednictvím chtějí vlády údajně zabránit globálnímu oteplování či dopadu nějakých nebezpečných kosmických a slunečních paprsků na povrch Země.

Jenže chemický koktejl má podle některých konspiračních autorů navíc obsahovat ještě i některé viry, bakterie a plísně. Důvodem přimíchávání těchto složek do koktejlu je vliv farmaceutického průmyslu, který projekt proti globálnímu oteplování zneužil k tomu, aby podlomil zdraví obyvatelstva, a tak si zvýšil zisky z prodeje léčiv.

Někteří autoři soudí, že původně teorie chemtrails vznikla jako tzv. hoax, tedy internetový vtip, jakási obdoba tradičních řetězových dopisů. Teorii hoaxu podporuje to, že mnoho důkazů, obrázků a videí týkajících se chemtrails pochází pravděpodobně z dílny internetových recesistů a jejich účelem je bavit se tím, že toto dílo považují konspirátoři za další důkaz z celého řetězce podporujícího jejich teorii.

Proti chemtrails, jejichž rozprašování prý probíhá i nad územím České republiky, vznikla dokonce internetová petice. Aktivisté fotí kondenzační pásy za letadly, tzv. contrails, které jsou podle nich tvořeny těmito speciálními postřiky, tedy chemtrails, které mají na rozdíl od běžných kondenzačních pásů vydržet na obloze déle a vypadat jinak. Pozorovatelé chemtrails věří, že se jim a lidem v postižených oblastech zhoršuje zdravotní stav. Někteří po jejich pozorování skutečně prožívají mnohé psychosomaticky vyvolané zdravotní problémy, například bolesti hlavy.


Událostí, která je už devět let předmětem nejvíce konspiračních teorií a jíž také věří nejvíce lidí na celém světě, jsou teroristické útoky na Světové obchodní centrum a budovu Pentagonu 11. září 2001.

Podle závažnosti můžeme rozdělit teorie spiknutí kolem 11. září na tři: 1) Americká administrativa (FBI či CIA) o chystaných teroristických útocích věděla, ale záměrně jim nezabránila. 2) Americká administrativa útoky sama inspirovala, tj. využila teroristickou organizaci Al-Káida, a buď jí pomohla únosy letadel zorganizovat, nebo jí k tomu poskytla dostatek prostředků a informací. 3) Americká administrativa útoky sama zorganizovala. Důvodem k takovému postupu mělo být získání záminky k omezení občanských práv a k vojenským útokům vůči Afghánistánu a Iráku.

NWO přichází

Konspirační teorie známá jako New World Order (NWO), tedy Nový světový pořádek, je jednoticí spikleneckou teorií. Podle ní chystají různé mocné skupiny ovládnutí světa. Světovláda má mít totalitní charakter. Teorie NWO se stala populární v posledních dvaceti letech, ale už na první pohled jde vlastně jenom o převlečenou teorii židovské světovlády, podpořenou slavným falešným spiskem Protokoly sionských mudrců. Podoba Nového světového pořádku se liší podle toho, který konspirační autor ji předkládá a ze kterého myšlenkového prostředí pochází.

Mluví-li o NWO lidé z pravicově konzervativních kruhů, obávají se, že se moci ve světě uchopí levicoví nepřátelé národních států, konspirátoři z řad katolické ultrapravice vidí zase NWO jako pokus židů či ateistů zničit katolickou církev, muslimští konspirační teoretikové předkládají NWO coby snahu křesťanů a židů zničit islám a levicoví konspirační autoři vidí za údajně přicházejícím Novým světovým pořádkem bankéře a bohaté podnikatele, kteří chtějí připravit občany demokratických států o vydobytá lidská a politická práva. Představy o NWO se samozřejmě různě prolínají a ovlivňují, takže prakticky co autor, to unikátní představa nové světové diktatury.

Teorie NWO v sobě skrývá různé druhy konspiračních teorií. Například ty, jež se vztahují k očkování, ke zinscenování útoků 11. září jako jedné z metod zastrašení obyvatel, k práškování chemtrails, tsunami atd. Tyto dílčí konspirace mají usnadnit budoucí nastolení nové globální diktatury.

Konspirační kazatelé

Ačkoliv se šiřitelé konspiračních teorií rekrutují z různých sociálních, profesních i náboženských skupin, můžeme u nich najít mnoho společných znaků. První konspirační teoretikové v Česku pocházeli výhradně z řad příznivců hnutí New Age, nebo v českých podmínkách spíše z ezoterického prostředí.

U nás jde o Jiřího Maška, provozovatele ezoterických webových stránek www.osud.cz, skupinu okolo ufologických stránek www.exopolitika.cz (zde se například mohou čtenáři dočíst informaci, že k nárazu do věže WTC č. 2 bylo 11. září 2001 zřejmě použito dálkově ovládané tajné letadlo armády USA na antigravitaci, které je schopno takové kamufláže, že bude vypadat jako Boeing 747) a samozřejmě o již zmíněného, dnes patrně nejvýznamnějšího konspiračního teoretika u nás - astrologa Antonína Baudyše.

Až v posledních několika letech se v České republice začaly objevovat vyznavači konspiračních teorií i mimo ezoterické hnutí. Největší úspěch zaznamenaly spiklenecké teorie u příznivců konzervativní pravice. Blízko ke konzervativním kruhům mají provozovatelé stránek www.freeglobe.cz, které si daly přímo do vínku bojovat proti Novému světovému řádu.

Z řad konzervativní pravice se rekrutuj konspirační publicista Adam Bartoš, stejně tak i poradce prezidenta Václava Klause Petr Hájek. Konzervativní autoři na rozdíl od svých ezoterických kolegů jsou však ve svých formulacích mnohem opatrnější a spíše naznačují, než přímo ukazují prstem. Méně se konspirační teoretici rekrutují z ryze náboženského prostředí. Reliktem tradičních obav katolíků ze židovského spiknutí, jež má v úmyslu zničit katolickou církev, jsou webové stránky www.spiknuti-proti-cirkvi-a-lidstvu.com.

Ovšem náboženský podtext je mezi vyznavači konspiračních teorií nevyvratitelný. Proto se také o konspiracích často mluví jako o novém náboženství. Konspirační teorie svým šiřitelům nahrazují tradiční náboženské mýty.
Stejně jako ony vykládají, jak svět funguje. V tomto případě předkládají jednoduchý výklad světa - vše špatné, jako jsou epidemie, války, atentáty, zemětřesení, je dílem zlých spiklenců. Je také evidentní, že nejznámější čeští konspirační teoretikové mají k jisté podobě víry blízko - ať už jde o ezoteriku (Antonín Baudyš či Jiří Mašek), anebo o ultrakonzervativní katolicismus, či inklinaci k němu (Adam Bartoš a Petr Hájek).

Vysvětlovat vytváření a šíření konspiračních teorií pouze náboženstvím by ovšem bylo chybou. Jistě zde hrají roli další faktory, jako třeba duševní choroby (paranoia), ale také politický boj a manipulace. V podání Petra Hájka a Adama Bartoše se konspirační teorie stávají nástrojem v politickém boji proti soupeřům. "Havlisté" jako Karel Schwanzerberg stojí v opozici proti Václavu Klausovi a jsou zároveň prezentováni jako loutky, ba přímo iniciátoři nové totality NWO. Není to nic nového. Prvorepubliková katolická opozice viděla prezidenta Masaryka a jeho přívržence jako součást židozednářského spiknutí.

Ve víře v konspirační teorie jistě hraje svou roli také snaha vysvětlit vlastní selhání nebo selhání své ideologie. Pokud katolíka trápí, že jeho církev skomírá, je velmi lehké svést to na židovské či ateistické spiknutí, obdobně může zastánce ekonomického volného trhu praktické selhání ekonomické teorie, již vyznává, jednoduše vysvětlit spiknutím některé mocné rodiny či skupiny.

Navíc pozice konspiračního teoretika obvykle blahodárně působí na vlastní ego a dává mu pocit vlastní důležitosti. Může tudíž být lékem na mnohé komplexy, protože konspirační teoretik se stává tím, kdo vystoupil z nevědoucího stáda a prohlédl plány mocných.

Kde je pravda

Vyvracet konspirační teorie je složité. Jak trefně poznamenává ve svém blogu Tomáš Klvaňa, diskuse s konspiračními teoretiky nemá smysl. "Konspirátoři neposlouchají, co slyšet nechtějí. Postupují podle jakési metody, kterou můžeme nazvat vědeckou metodou postavenou na hlavu. Začínají výslednou hypotézou a do ní pak vybírají jen to, co se jim hodí. Co se jim nehodí, automaticky přičtou na vrub konspirace a zaprodanců. Několik anomálií, které se u každé vědecké teorie objeví a které ještě zdaleka neznamenají její neplatnost, zveličí a udělají z nich tzv. kouřící hlaveň."

Při posuzování pravdivosti konspiračních teorií je tak důležité postupovat opačným způsobem než ti, kteří v ně věří. Těm často stačí drobné nesrovnalosti, překroucená fakta, avšak na základě těchto drobných důkazů zpochybňují tradiční výklad události. Typické je to v případě 11. září 2001, kdy nikam nevedoucí spory o to, zda budovy mohly spadnout vlivem střetu s letadly, či nikoliv, zastiňují celou událost, tedy únos čtyř letadel devatenácti muslimskými fanatiky a tisíce jasných nahrávek, důkazů a svědectví, jež to dokazují.

V některých případech můžeme samozřejmě kvůli posouzení pravdivosti teorií najít důkazy pro jejich vyvrácení. Lze to určitě u teorií, jako je umělý původ HIV (věda v té době nebyla na takové úrovni, aby někdo mohl virus vytvořit, navíc vznik a rozšíření viru je už velmi dobře zdokumentováno) nebo chemtrails (pokud by po celém světě byly rozstřikovány chemické látky, jako jsou soli barya, musely by to odhalit testy půdy a zvláště potravin, které jsou v zemích EU velmi přísné).

Pochopitelně, že automaticky odmítat každou teorii spiknutí jako vylhanou, by bylo hloupé. Vždyť historicky je doloženo několik případů, kdy se zdánlivě konspirační verze událostí ukázaly jako pravdivé. Třeba v případě výkladu masakru v Katyňském lese. Oficiální verzí za komunistické totality bylo, že masovou vraždu spáchali nacisté, nikoliv Rudá armáda, což se stalo ve skutečnosti. Alternativní konspirační teorie, že viníky masakru jsou komunisté, byla považována za konspirační blábol odpůrců socialismu.


Dalším příkladem je příběh zbraní hromadného ničení v Iráku, které se mimo jiné staly záminkou k útoku na tuto zemi. Kdo v roce 2003 tvrdil, že americká vláda lže, mohl být považován za zavilého konspiračního šílence.

K vlastnímu posouzení konspiračních teorií můžeme využít Occamovu břitvu, tedy princip logické úspornosti, který říká: Pokud pro nějaký jev existuje vícero vysvětlení, je lépe upřednostňovat to nejméně komplikované. Protože to nejméně komplikované řešení je zpravidla pravdivé. Chtějme po konspiračních teoreticích jejich výklad události. Většinou se dobereme velmi komplikovaných a bizarních nápadů a teorií. Jak by třeba vypadala alternativní teorie událostí z 11. září? Kolik lidí by do ní muselo být zasvěceno? Jak by vůbec šlo technicky a organizačně tak monstrózní blamáž zorganizovat? A jak by pak bylo reálné, že o tom nikdo ze zasvěcených nepromluví?

AUTOR: Leoš Kyša

Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů