Pátek, 19. dubna 2024

Plzeň se už nebude snažit přejmenovat Berounku zase na Mži

Plzeň se už nebude snažit přejmenovat Berounku zase na Mži

Řeka Berounka, jež vzniká v centru Plzně soutokem Mže a Radbuzy, svoje jméno neztratí. Plzeňští zastupitelé totiž vzdali boj za to, aby se řece vrátilo historické jméno Mže. Po letech snažení město narazilo na tolik administrativních překážek, že od snahy ustoupilo, řekl dnes novinářům primátor Martin Baxa (ODS).

O navrácení historického názvu řece Mži, které část toku v Plzni postupně "vzala" Berounka, začala Plzeň usilovat v roce 2006. "Několikaletá snaha ukázala, že státní mašinerie je v tomto směru obtížně přesvědčitelná a že ten návrh nesměřuje k tomu, aby se jméno změnilo na celostátní úrovni. Ukázalo se po těch letech, že to nakonec byla trochu donkichotská snaha," připustil primátor. Plzeňáci si prý ale stále mohou řece říkat Mže.

Podle primátorova náměstka Petra Runda (ODS) snaha města narazila zejména na nesouhlasné stanovisko ministerstva zemědělství. "Vzhledem k tomu, že změna názvu by měla vliv i do vodních map, katastrálních map i do legislativy EU, kde jsou zakotveny názvy řek, ministerstvo zemědělství řeklo ne," konstatoval. Oficiální názvy toků stanovuje právě vyhláška ministerstva. Bez její změny nelze oficiálně vrácení jména prosadit.

Rund připomněl, že Plzeň by žádný zisk z přejmenování řeky neměla. Celá snaha byla před víc než čtyřmi roky iniciativou jednoho ze zastupitelů. "Šlo o to narovnat název řeky podle historických názvů," uvedl Rund. Připustil, že plzeňská iniciativa moc velkou podporu nenašla. Z obcí na toku s ní souhlasilo jen pět obcí, 17 bylo proti.

Snaha o změnu jména by nebyla jen zdlouhavá, ale také nákladná. Podle některých odhadů by přejmenování přišlo na desítky milionů korun potřebných na změnu značení, přepracování evidence, změny v mapových podkladech, přepočítání plochy povodí, náklady na výměnu značení názvu řeky a podobně. Minulá zastupitelstva se ale shodla na tom, že Plzeň má právo dostat svoji Mži zpět.

Berounka nyní oficiálně vzniká soutokem Mže a Radbuzy v centru Plzně. Mže je ale původní, hluboko do historie sahající název. Mži údajně zmiňují historické prameny už v 12. století, tedy v době, kdy Beroun ještě jako město neexistoval. Název Berounka se objevil v 17. století. Majitelé berounského panství tehdy začali nazývat svůj úsek Mže jako řeku Berounských a z původně přivlastňovacího pojmenování se postupně stal název zeměpisný. Berounka se začala prodlužovat stále víc k Plzni a ukusovat Mži z jejího toku.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů