Čtvrtek, 28. března 2024

Sněmovna podpořila nový zákon o podporovaných zdrojích energie

Sněmovna podpořila nový zákon o podporovaných zdrojích energie

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní návrh nového zákona o podporovaných zdrojích energie, který má nahradit dosavadní zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů. Kromě jiného sjednocuje způsoby podpory pro všechny druhy podporovaných zdrojů energie, kam spadají mimo jiné obnovitelné zdroje a kombinovaná výroba tepla a elektřiny.

Nový zákon má již své odpůrce. Například ekologické organizace Duha a Calla tvrdí, že jeho přijetí by zcela zastavilo nové instalace solárních panelů na střechách rodinných domů nebo malých firem na příštích deset let.
Poslanec ČSSD Robin Böhnisch dnes prohlásil, že zákon by kromě jiného snížil atraktivitu ČR pro zahraniční investory, a navrhl ho proto buď vrátit vládě k dopracování, nebo zamítnout. Jeho stranický kolega Václav Zemek prohlásil, že v té podobě, v jaké je zákon předložen, nemůže přinést nic nového.

Předlohu kritizoval také poslanec VV Josef Novotný. Vadilo mu například, že se jeho součástí stává Národní akční plán pro obnovitelné zdroje, který stanovuje roční limity pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Podle něj se zákon nedá opravit, připojil se proto k návrhu na jeho vrácení.

Poslanci však ani jeden z těchto návrhů neschválili. Předlohu naopak propustili do druhého čtení, kde se jí nyní budou zabývat hned tři sněmovní výbory.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) poslance ujišťoval, že zákon není v rozporu s evropským právem, ani příslušnou unijní směrnicí. To podle něj potvrdila i jednání s patřičnými místy.

Zákon například zavádí povinnost výrobců solárních panelů od roku 2014 zajistit financování likvidace těchto panelů. Umožní také, aby elektřinu z obnovitelných zdrojů od příštího roku vykupovali dva až tři obchodníci, které vybere ministerstvo průmyslu. Nahradit mají distribuční firmy, které proud vykupují nyní.
Zákon zavádí pravidlo, že provozovatelé přenosové soustavy a operátor trhu nesmí obchodovat s elektřinou. To má platit pro výrobu elektřiny z nových obnovitelných zdrojů vzniklých po účinnosti zákona, i z těch uvedených do provozu předtím.

Nový zákon také navazuje na některé zákony schválené v loňském roce. V příštích dvou letech nadále počítá s 26procentní daní z vyrobené energie z fotovoltaických elektráren. Poprvé byl tento odvod zaveden v letošním roce, aby se tím omezilo zdražení elektřiny pro konečné spotřebitele, které hrozilo v důsledku prudkého rozvoje solárních elektráren.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů