Pátek, 29. března 2024

Ministr Tomáš Chalupa v souladu s obcemi podporuje rozšíření CHKO Kokořínsko

Ministr Tomáš Chalupa v souladu s obcemi podporuje rozšíření CHKO Kokořínsko

Většina starostů devíti obcí (Ralsko, Doksy, Mimoň, Česká Lípa, Bělá pod Bezdězem, Bezděz, Provodín, Jestřebí a Zahrádky), se kterými se setkal ministr Tomáš Chalupa, souhlasí s rozšířením CHKO Kokořínsko o Máchův kraj. Stávající rozloha území se má zvětšit o 139 km2 v Libereckém a Středočeském kraji.

"Cílem rozšíření CHKO o oblast Máchova kraje je komplexní řešení ochrany přírody na území přírodovědně i krajinářsky unikátním. Se starosty obcí jsme řešili konkrétní témata - např. zóny ochrany přírody nebo plán péče. Většina obcí s návrhem na rozšíření CHKO souhlasí. Přesto si myslím, že diskuze je velmi důležitá, z ní totiž mohou vzejít další podněty, jak se o naše přírodní bohatství starat lépe. Bez této spolupráce si ochranu přírody neumím představit," říká ministr Tomáš Chalupa.

Východiskem pro navrhovanou hranici jsou evropsky významné lokality (zejména Jestřebsko-Dokesko) a ptačí oblast Dokeské pískovce a Mokřady. V chráněném území bylo v posledních letech zjištěno přibližně 60 ohrožených druhů rostlin. Lokalita je také hnízdištěm bukače velkého, jeřába popelavého a orla mořského.

Naprostým unikátem je orchidea prstnatec český. Tento endemit se nevyskytuje nikde jinde na světě. Roste pouze na rašeliništi Barónský rybník, který je součástí Jestřebských slatin. Právě tam se ministr Tomáš Chalupa podíval. Jestřebské slatiny mají být vyhlášeny Národní přírodní památkou (v současné době probíhá proces vyhlašování). Plocha rašeliniště je pravidelně udržovaná ručním kosením v rámci Programu péče o krajinu MŽP (PPK).

Fotogalerie z návštěvy ministra Chalupy v Máchově kraji.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů