Čtvrtek, 28. března 2024

Společnost GE s partnery investuje 63 milionů dolarů do deseti firem v soutěži ecomagination Challenge: Energie pro váš domov

Společnost GE s partnery investuje 63 milionů dolarů do deseti firem v soutěži ecomagination Challenge: Energie pro váš domov

Společnost GE (NYSE: GE) a její kapitáloví partneři oznámili, že plánují investovat 63 milionů dolarů do deseti firem, které se zaměřují na inovace energetických technologií pro domácnost. Stane se tak v rámci druhého kola soutěže GE ecomagination Challenge (www.ecomagination.com/announcements), v níž se má celkem rozdělit 200 milionů dolarů.
Druhá fáze soutěže nazvaná "Energie pro váš domov" byla vyhlášena v lednu jako součást závazku GE zvýšit efektivitu využití energie v domácnosti prostřednictvím nových technologií. Dosud GE spolu s partnery investovala již 134 milionů dolarů. Podpořila nejúspěšnější vývojáře inovativních technologií pro využití energie v domácnosti i v rozvodné síti. Výsledkem soutěže bylo dále navázání 22 nových obchodních partnerství a akvizice FMC-Tech, technologie pro inteligentní síť, jež uspěla v prvním kole soutěže.
"Po jednom roce trvání soutěže a přidělení 134 milionů dolarů novým partnerům můžeme říci, že plníme svůj cíl objevovat a přinášet na trh nejlepší nápady prostřednictvím otevřené inovace," uvedla Beth Comstocková, ředitelka marketingu a viceprezidentka GE. "Sdílení nápadů a spolupráce na urychlení inovací představují hlavní sílu, která příznivě ovlivní budoucnost podnikání."
Mark Vachon, viceprezident, iniciativy ecomagination prohlásil: "Soutěž je v tuto chvíli zavedenou platformou GE. I v budoucnu budeme pokračovat v podporování vývoje prostřednictvím nových partnerství a rovněž dalšího závazku ve výši 20 milionů, kterým budeme financovat inovativní pilotní projekty objevené díky této soutěži. Ecomagination Challenge také proměnila způsob práce v GE: naučili jsme se, že stimulování otevřených inovací napříč hranicemi veřejné a soukromé sféry i přes hranice států, může společnosti i jejím partnerům přinést značné výhody."
GE přislíbila dalších 20 milionů dolarů na realizaci a komerční uvedení projektů ze soutěže, a to prostřednictvím nové Inovační rady ecomagination. GE a její partneři - poskytovatelé rizikového kapitálu - mají letos v plánu vyhlásit specifickou regionální verzi ecomagination Challenge v Číně. Rovněž založí spolu se společností Carbon Trust speciální fond v Evropě, do nějž pro začátek vloží 5 milionů dolarů. Bude určen pro projekty v nejranějším stadiu, které potřebují podporu v začátcích.
Výsledkem druhé fáze soutěže jsou dohody o obchodní spolupráci a investice v celkové výši 63 milionů dolarů. Mezi oceněnými projekty je 10 nových návrhů z oblasti čistých technologií, které se zaměřují na solární energii, komunikační a softwarová řešení a efektivitu budov. Detailní informace o těchto společnostech najdete na stránce www.ecomagination.com/announcements. Na seznamu vítězů se objevily následující společnosti:
Ember, Boston, USA (Komunikace a software)
GMZ Energy, Waltham, USA (Solární systémy a služby - společná investice s KPCB)
Hara, San Mateo, USA (Komunikace a software - společná investice s KPCB)
Nuventix, Austin, USA (Efektivita budov)
On-Ramp Wireless, San Diego, USA (Komunikace a software)
Project Frog, San Francisco, USA (Efektivita budov - společná investice s RockPort Capital)
SunRun, San Francisco, USA (Residenční solární systémy a služby - společná investice s Foundation Capital)
Viridity Energy, Conshohocken, USA (Komunikace a software)
VPhase, Manchester, Velká Británie (Efektivita budov)
WiTricity, Watertown, USA (Komunikace a software)
Chuck McDermott, generální partner, RockPort Capital, uvedl: "Rychlost a síla ecomagination Challenge, s níž se uplatňují a dostávají na trh nejperspektivnější technologie pro inteligentní sítě i ekobydlení, nás fascinuje už několik let. Naše společná investice s GE do ekologických řešení bydlení od společnosti Project Frog povede k realizaci budov, které budou efektivní z hlediska nákladů i životního prostředí a využijí nejudržitelnější materiály a nejprogresivnější technologie."
GE také vyhlásila pět vítězů ceny Innovation Award, kteří získají na další vývoj svých technologií granty ve výši 100 000 dolarů. Vítěze volil nezávislý panel porotců, mezi nimiž byl odborný poradce soutěže a šéfredaktor časopisu Wired Chris Anderson, zástupci vedení GE a přední akademici a technologové. Videozáznam vyhlášení vítězů můžete zhlédnout na www.ecomagination.com/announcements. Na vítězných příčkách se umístili:
E.quinox, Londýn, Velká Británie (Solární a domácí solární řešení) - "Kiosk" na energii a čistou vodu
E.quinox je studentská iniciativa, která přináší do rozvojových zemí úspornou obnovitelnou energii díky off-gridovým, samostatně stojícím fotovolatickým systémům. Tento systém využívá solární panely k proměně slunečního světla na elektřinu.
PlotWatt, Durham, USA (Komunikace a software) - Chytré měření pomůže ušetřit za energie
PlotWatt vyvinul inteligentní měřicí software, který analyzuje data a určuje využití energie spotřebiči, aby mohl navrhnout úsporná doporučení na míru. Využívá webové rozhraní, mobilní aplikace, emaily a textové zprávy.
Pythagoras Solar, San Mateo, USA (Efektivita budov) - Solární okna
Okenní technologie od Pythagorassolar současně zajišťuje energetickou efektivitu a výrobu solární energie, aniž by bylo nutné vzdát se tradičního vzhledu oken. Umožňuje tak navrhování a stavbu udržitelnějších, ekonomicky realizovatelných budov.
Suntulit, Freemont, USA (Efektivita budov) - Inteligentní klimatizace
Subtilit vytvořil systém na kontrolu klimatizace, jenž zpracovává data jako teplota v místnosti a počet osob v daném čase. Na základě potřeb konkrétního uživatele navrhne úsporná řešení, která mohou snížit náklady až o 30 %
Xergy, Georgetown, USA (Efektivita budov) - Revoluční chladicí kompresor
Nový "zelený" kompresor od společnosti Xergy lze použít v chladicích systémech v domácnosti - například v lednicích a klimatizaci - a snížit tak spotřebu energie až o 65 %.
V prvním kole soutěže, které proběhlo v roce 2010, bylo vynaloženo 71 milionů dolarů na podporu přelomových technologií v oblasti uskladnění energie, bezpečnosti, dobíjení elektromobilů a softwaru na hospodaření s energií.
Spolupráce se společností Best Buy
Společnosti GE a Best Buy Co., Inc. (NYSE:BBY) vytvořily "investiční tandem", spojily se, aby umožnily co nejrychleji zpřístupnit dvě vybrané technologie ze soutěže ecomagination Challenge. Zařízení VPhase pro kontrolu spotřeby energie v domácnosti a systém na ovládání klimatizace Suntulit budou brzy připraveny na zkušební prodej prostřednictvím obchodní sítě společnosti Best Buy. Již začátkem roku 2012 budou v obchodech Best Buy k dispozici také další produkty jako průkopnický systém NucleusTM Energy Manager nebo inteligentní spotřebiče s technologií BrillionTM. Inteligentní LED žárovky GE Energy Smart(R) LED light bulbs se budou ve vybraných obchodech Best Buy prodávat už koncem tohoto roku. Systém Nukleus (maloobchodní cena cca 149 dolarů) je cenově dostupné zařízení na předávání a ukládání dat, které poskytuje spotřebitelům informace o spotřebě elektřiny v domácnosti a nákladech, čímž umožňuje informovanou volbu ohledně toho jak a kdy energie využívat.
Neil McPhail, viceprezident společnosti Best Buy, který má na starosti sekci nových produktů, řekl: "Ve firmě Best Buy jsme odhodláni zpřístupňovat zákazníkům nové technologie. Soutěž GE ecomagination Challenge velice oceňujeme, neboť jde o revoluční krok k tomu, aby se nové energetické technologie dostaly na trh. Těšíme se, že ve spolupráci s GE a s výherci soutěže nabídneme spotřebitelům nejmodernější technologie a pomůžeme jim využít technologii tak, že ušetří peníze a současně se zvýší kvalita jejich života."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů