Úterý, 23. dubna 2024

Chudí zelení

Chudí zelení

Strana zelených přišla s propadem v loňských volbách na rozdíl od lidovců i o státní podporu. Její rozpočet proto klesl na dva miliony korun ročně.

>>Budujeme teď síť přispěvatelů, kteří nám posílají třeba stovku. Tak je to běžné u nevládních organizací v zahraničí. To nám stačí. Ani v budoucnu nechceme být závislí na státu, velkých dárcích či pochybných penězích od nějakých firem,<< řekl týdeníku Ekonom předseda strany Ondřej Liška.

Zelení ve snaze o maximální samostatnost přidávají i zcela netradiční způsob: za měsíc v Praze otevřou kavárnu, jejíž výnosy mají pomoci hradit provoz sousedních stranických kanceláří.

Omezené prostředky zatím stačí jen na tři placené zaměstnance. Svého předsedu neplatí, Ondřej Liška se živí jako analytik think tanku Glopolis. Budoucnost? Průzkumy preferencí a volební modely zeleným přisuzují od dvou do čtyř a půl procenta.

Jsou však v jiné situaci než lidovci. Ti mají stoletou stranickou strukturu a tradiční voliče, zatímco strana stavící na ekologii (a boji proti korupci) si stabilnější voličskou základnu teprve buduje.

Velice důležití pro ni zatím jsou místní zastupitelé, kterých mají v hlavním městě i v Brně podstatně více než Věci veřejné.

Nahrát jim může i velká politika, zejména když ze sousedního Německa přeskočí i do zatím proatomové České republiky pochybnosti o dalším spoléhání se na jadernou energetiku.

>>Náš návrat do poslanecké sněmovny je pouze otázkou času,<< tvrdí Liška.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů