Čtvrtek, 28. března 2024

Stát dá šest miliard na spojení vědy a byznysu

Firmy a vědci se spojují do týmů a hledají cesty, jak převést vědecké poznatky do praxe

Stát dá šest miliard na spojení vědy a byznysu

V Česku startuje dosud nejrozsáhlejší vládní program na propojení byznysu a vědy. Firmy a vědci z nejrůznějších oborů dostanou štědrou státní dotaci na to, aby spojili síly a vědecké poznatky převedli do praxe. Například do vývoje nových léků nebo do technologie, která odhozené PET lahve přemění v ekologické palivo.

Celkem stát na program dá šest miliard. Oficiálně začíná podávání přihlášek 30. června. Podle zjištění HN se však už nyní firmy a vědci začali spojovat do týmů a chystají se žádat o peníze.

"Chceme se spojit se třemi fakultami Univerzity Karlovy a s dalšími sedmi firmami a společně vyvinout lepší a citlivější detektory rentgenového a radiačního záření. Budou se moci využít k hlídání dávek radiace v jaderné elektrárně. Detektory budou přesnější a levnější než ty současné," plánuje Jan Surý z třebíčské společnosti Envinet.

Jeho tým by chtěl z chystaného projektu od státu získat 25 milionů korun.

Právě spojení v týmech je jednou z podmínek pro získání dotace. "Musí utvořit konsorcia, v nichž budou minimálně tři firmy a jedna vědecká instituce," říká Eva Procházková z Technologické agentury České republiky, která program připravuje. "Důležité ale je, aby měli zformulovanou dlouhodobou výzkumnou strategii, na čem chtějí společně pracovat a čeho chtějí dosáhnout."

Doba podpory je osm let, program poběží od roku 2012. Stát bude konkrétní projekt dotovat sedmdesáti procenty, zbytek doplatí firmy.

Agentura předpokládá, že vznikne celkem 35 týmů, z nichž každý získá v průměru 310 milionů na celou dobu řešení projektu.

"Chceme zdokonalovat diagnostiku a léčbu zhoubných nádorových onemocnění. Hledáme firmy, které nám pomůžou naše poznatky přetavit v citlivější diagnostické přístroje a v účinnější terapeutické postupy," říká o dalším z chystaných projektů Milena Králíčková z plzeňské Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Ona a tým vědců z fakulty už oslovili několik firem, se kterými se chtějí do programu přihlásit jako tým. "Je to na dobré cestě," tvrdí Králíčková.

"Program Centra kompetence je zatím největší projekt zaměřený na spojení vědy a byznysu, který je financovaný ze státních peněz," říká Petr Matějů z Grantové agentury ČR. Program je unikátní i v tom, že kromě jednotlivých projektů má podporovat i dlouhodobé spojení firem a vědců. Spolupráce vědy a byznysu je totiž v Česku dlouhodobě na špatné úrovni. Spolupráce vysokých škol a podniků je v Česku vůbec nejslabší ze všech zemí OECD.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů