Pátek, 19. dubna 2024

Green Forum 2011 se věnovalo ekologii

Green Forum 2011 se věnovalo ekologii

Švédské velvyslanectví v České republice uspořádalo celodenní konferenci s názvem Green Forum 2011. Tématem byla ochrana životního prostředí a efektivní nakládání s energetickými zdroji v mnoha oblastech života, dopravu nevyjímaje. Green Forum 2011 zahájili švédská velvyslankyně Inger Ultvedt a obchodní rada švédské obchodní komory Nikki Brandt.

Tématu automobilismu se věnoval Tomáš Chmelík, manažer útvaru čistých technologií společnosti ČEZ, který upozornil na vzrůstající potřebu kompatibility technických zařízení v elektromobilitě a připomněl pilotní projekt, ve kterém ČEZ vybuduje do roku 2013 asi 200 nabíjecích stanic a ve zkušebním provozu bude provozovat zhruba stovku elektromobilů. Podle odhadu této společnosti by se měly roční prodeje elektromobilů u nás postupně zvyšovat a v roce 2020 by měly činit roční prodeje asi 49 000 těchto vozů ročně. Christian Morf, projektový manažer e-mobility společnosti ABB pak upozornil na převládající omyl, že elektromobily napájené elektřinou z klasických tepelných elektráren de facto nepřinášejí žádnou úsporu emisí oproti klasickému vozu. Na diagramu znázornil kompletní uhlíkovou stopu od těžby až po využití dané energie ve vozidle. Rozdíl mezi těmito dvěma energetickými "větvemi" je velmi výrazný, elektromobil je zhruba na třetině emisí při sledování v režimu "well to wheel" (od zdroje až po kolo). Elektrické vozy, konkrétně autobusy, vyzdvihl ředitel Dopravního podniku hl. města Prahy Martin Dvořák, zároveň však upozornil na problémy, mezi které patří vysoká cena akumulátorů a také slabá nabídka vhodných elektrobusů. Větší rozvoj tedy čeká v současnosti hybridní autobusy, pro které je Praha se svým členitým terénem velmi vhodná.

Svůj přístup k ekologii prezentovali také zástupci společnosti Volvo Trucks. Lennart Pilskog, ředitel vnější komunikace, upozornil na dramatické snížení emisí u moderních nákladních vozů a představil nejnovější technologie, které společnost buď zavádí do výroby, nebo je testuje (například vůz na palivo DME vyráběné z propanu či metan spalovaný v dieselovém motoru, namísto v motoru zážehovém).
Gereen Forum 2011 pokračovalo v odpoledních hodinách prezentací rychlonabíjecí stanice pro elektromobily od společnosti ABB, tahače Volvo FH500 či hybridního autobusu Volvo 7700 Hybrid Bus. Účastníci se také mohli seznámit s výstavbou první LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) budovy certifikované v České republice na úrovni Platinum. Závěr akce obstarala podvečerní recepce na Velvyslanectví Švédska.

Zdroj: www.ifleet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů