Pátek, 26. dubna 2024

InterSolar pohledem JOYCE

InterSolar pohledem JOYCE

JOYCE ČR, s.r.o. se zúčastnila jako návštěvník mezinárodní výstavy Intersolar v Mnichově (největší fotovoltaická výstava na světě). Letos padl rekord jak v počtu návštěvníků, tak i vystavovatelů, což nás utvrdilo v tom, že i přes negativní mediální kampaň a možná trochu unáhlená prohlášení některých politiků nejen v ČR a SR, firmy i výrobci nadále věří v rozvoj fotovoltaického trhu a investují nejen do samotných projektů, ale i vývoje.

Na veletrhu se samozřejmě objevila řada konceptů a vzorků fotovoltaických modulů deklarujících vyšší účinnost přeměny světelné energie na elek trickou. Snahy to jsou jistě chvályhodné, ale až čas ukáže, které z nich se dostanou do hromadné výroby a najdou si místo na trhu.
Dalším populárním tématem, určeným zejména pro německý příp. rakouský trh s jejich odlišným systémem podporovaných cen, byla fotovoltaická řešení s možností akumulace přebytků elektrické energie do baterií. Pokud v těchto zemích výrobce určitou kvótu vyrobené el. energie spotřebuje sám pro vlastní potřebu, získává nárok na vyšší cenu za vyrobenou energii.

Ve stádiu prvních vzorků nebo konceptů se objevily i firmy plánující zahájit ve výhledu několika málo let výrobu palivových článků, nejčastěji na principu elektrolýzy vody.

Intersolar ukázal, že jedním z trendů trhu je směřování k inteligentním systémům s co nejmenší vazbou na síť distributora. Snahy vedoucí k vyšší samostatnosti výrobců elektrické energie a současně k menšímu ovlivňová ní distribuční sítě přebytky vyrobenými v nestabilních zdrojích jsou logické. Zatím jsou sice tyty systémy poměrně drahé, ale pokud bude vývoj pokračovat tímto směrem stejně intenzivně jako dosud, mohli bychom se už brzy dočkat řešení, která budou zajímavá i pro české a slovenské provozovatele fotovoltaických elektráren.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů