Pátek, 19. dubna 2024

Zelení jsou jen na půli cesty k moci

Zelení jsou jen na půli cesty k moci

Měsíce klidu jsou pryč. Pusté prostranství před hlavním stuttgartským nádražím ovládly opět nové násilné protesty. Vzduchem létají zápalné lahve. Po střetech se stovkami demonstrantů, kteří odmítají demolici historického nádraží, zůstalo devět zraněných policistů.

Pro stranu Zelených je to docela nová situace. Před rokem, kdy demonstrace začaly, Zelení protestující aktivisty podpořili. Násilná rebelie táhla preference strany vzhůru. Vedle stuttgartské rebelie získali Zelení i fukušimskou katastrofou, která posílila v Německu tradiční odpor k jádru.

Obliba Zelených se vyšplhala k historickému maximu. V dubnu by získali podle agentury Forsa 28 procent hlasů, nyní jen o dva procentní body méně.

"Němci ocenili, že Zelení byli protijaderní odjakživa, nemají zájem o jiné formace, které si téma přivlastnily," vysvětlil šéf výzkumné agentury Forsa Manfred Güllner.

Najednou ale musejí politici Zelených demonstranty napomínat. Na to doposud nebyli zvyklí.

Dělejte něco!

Čerstvé stuttgartské protesty jsou pro Zelené zkouškou, jak by se jim vedlo ve vládních křeslech na spolkové úrovni. Křeslo zemského premiéra v Bádensku-Württembersku, jehož je Stuttgart metropolí, už mají. Březnové zemské volby vyhráli.

Ve zkratce: na stuttgartském nádraží se bojuje o projekt v hodnotě čtyř miliard eur. Předešlá stuttgartská radnice pod taktovkou pravicových křesťanských demokratů (CDU) schválila po dohodě s Deutsche Bahn gigantickou stavbu, která by učinila ze Stuttgartu jednu z hlavních železničních křižovatek v Evropě.

Loni se zvedly prudké protesty, při kterých byly zraněny desítky lidí. Pokračovaly i tehdy, když německé dráhy souhlasily s některými dílčími změnami. Ztišilo je až volební vítězství Zelených a moratorium na celý projekt.

Odpůrci stavby ale teď nabyli dojmu, že nová vláda ve Stuttgartu nic nedělá a jenom vyčkává. Tak protesty obnovili. Politici z nové zemské vlády v čele s premiérem za Zelené Winfriedem Kretschmannem se však zmohli jen na výzvy ke klidu.

"Násilí přestavbě stuttgartského nádraží neublíží, poškodí jen protesty samotné," prohlásil ministr dopravy Winfried Hermann.

Protesty na lokální úrovni Zeleným každopádně připomněly, že o masivní podporu mohou velmi snadno přijít.

V následujících týdnech nevyhnutelně přijdou o jednu početnou skupinu sympatizantů.

Buď to budou radikální demonstranti, kteří věří, že ekologická strana je schopna přinutit Deutsche Bahn k zastavení nákladného rozestavěného projektu. Nebo to budou středoví voliči, kteří ji vnímají jako odpovědnou partaj a přešli k ní od středových stran.

Nová odpovědnost

Zelení najednou cítí nečekanou odpovědnost. Jak s ní chtějí naložit, naznačila vedle stuttgartského pnutí jejich víkendová konference v Berlíně. Politici Zelených se nechali přesvědčit umírněným křídlem a podpořili odstavení jaderných elektráren do roku 2022, jak si jej představuje kancléřka Angela Merkelová, přestože radikálové ve straně pro něj chtěli bližší termín.

"Strana se tímto gestem dostala do stadia dospělosti, vyšla ze stranické konference posílená," napsal v komentáři list Financial Times Deutschland.

Radikálové mluvili o datu 2017, byli ale v menšině.

"V naší straně jsme se shodli, že podpoříme plán Angely Merkelové na ústup od jádra do roku 2022, to je zničující rána stoupencům atomové energie," řekla agenturám spolupředsedkyně Zelených Claudia Rothová.

Postoj Zelených byl pro Angelu Merkelovou důležitý, protože v horní komoře parlamentu nemá současná koalice většinu. Hlasy ekologické strany potřebuje.

Odpovědné rozhodnutí podle analytiků přiblížilo vyhlídku, že v příští spolkové vládě v roce 2013 zasednou i zástupci Zelených.

"Dokázali se vymanit ze škatulky monotematické strany," míní Carsten Koschmieder, politolog ze Svobodné univerzity v Berlíně.


Vysoká podpora

26%
voličů přisoudil německým Zeleným poslední průzkum agentury Forsa, což by je katapultovalo do pozice silnějšího partnera sociálních demokratů (SPD), kteří by dostali 23 %. Pravicová křesťanskodemokratická unie CDU/CSU by získala 26 %, její vládní partneři ze svobodných demokratů (FDP) by se však podle téhož průzkumu do parlamentu vůbec nedostali.

Shodli jsme se v naší straně, že podpoříme plán Angely Merkelové na ústup od jádra do roku 2022. To je zničující rána stoupencům atomové energie.
Claudia Rothová, spolupředsedkyně německých Zelených

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů