Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jen během loňského roku přibylo v České republice asi tisíc ekologických zemědělců a jednalo se tak o nejrychlejší růst za 20 let. O desítky procent narostl i počet těch, kteří se zabývají výrobou biopotravin. Ekofarmy tak již působí na více než 10 % celkové zemědělské půdy a na trh dodávají především maso, pekařské a cukrářské výrobky, zeleninové a ovocné produkty a zpracovávají mléko. Do roku 2015 by podíl půdy v ekologickém zemědělství měl růst na 15 % a podíl bioprodukce by se měl zvýšit z 1 na 5 %.
Podle Ministerstva zemědělství se u nás už před dvěma lety začal prosazovat trend přímé distribuce potravin. Ten je dnes nejlépe patrný na nárůstu obliby farmářských trhů nebo prodeji tzv. bedýnek.

Správa Národního parku Šumava dostala výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny k použití chemických přípravků proti kůrovci. Řekl to ředitel parku Jan Stráský. Už koncem dubna vedení parku použilo insekticid Vaztac bez povolení v bezzásahových zónách, za což mu hrozí pokuta. Česká inspekce životního prostředí podle svojí mluvčí Ivany Awwadové správní řízení ještě neuzavřela. Potrvá několik měsíců.
Výjimku státní správa povolila k aplikaci biocidu na skládkách dříví určeného k odvozu z lesa k dalšímu zpracování a pro užití biocidu na zvýšení účinnosti obranných opatření, to je otrávených trojnožek a lapáků zatraktivněných feromonem. Lesníci pak mohou chemii použít i tehdy, pokud by z klimatických nebo kapacitních důvodů nebylo možné asanované stromy určené k odvozu z lesa včas přiblížit na odvozní místa.

Miliardy z norských fondů. Česká republika získá z takzvaných norských fondů v pětiletém období končícím v roce 2014 celkem 131,8 milionu eur (3,2 miliardy korun). Vyplývá to z memoranda, které minulý týden podepsali zástupci Česka, Norska a Lichtenštejnska. V nynějším období budou podporovány především projekty zaměřené na ochranu životního prostředí, uchovávání kulturního dědictví či zdravotnictví.

Nejvyšší státní zastupitelství v Brně si vyžádalo podklady ke kauze údajného podplácení ze strany bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Policie Drobilův případ před nedávnem odložila, následně se však dostala do sporu s pražskými žalobci kvůli tomu, zda jednala, či nejednala na jejich pokyn.

Peking pragmaticky odložil doutnající spor s Evropskou unií o pravidla obchodu s emisními povolenkami. EU chystá pro aerolinky létající do Evropy nařízení koupit emisní povolenky nad určitý limit. Kvůli tomu před několika dny Čína odmítla podepsat dojednanou dohodu o nákupu deseti velkých Airbusů A380.

Na soutoku říčky Svatavy a Ohře u Sokolova byly dnes večer nalezeny desítky až stovky uhynulých ryb. Odborníci zjišťují, co vedlo k jejich hromadnému úmrtí, sdělil ČTK krajský policejní mluvčí Pavel Valenta.
Podle mluvčího hasičů Martina Kasala hasiči s policisty prošli asi kilometr Svatavy proti proudu řeky a viditelné znečištění, které by mohlo být příčinou úhynu ryb, nenašli.
"Jde hlavně o malé ryby do 20 centimetrů. Budeme muset počkat na rozbory odborníků, aby bylo zřejmé, by co mohlo být být příčinou úhynu," řekl ČTK Kasal. Že by prvotní příčinou mohl být nízký stav vody a vysoké teploty je v současné chvíli málo pravděpodobné, protože průtok není v současné době výrazně nižší než obvykle, ale i tato varianta se nedá vyloučit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů