Čtvrtek, 28. března 2024

Další krok ke zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji - ministr Tomáš Chalupa podepsal memorandum mezi Ministerstvem životního prostředí a Třincem

Další krok ke zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji - ministr Tomáš Chalupa podepsal memorandum mezi Ministerstvem životního prostředí a Třincem

Hlavním cílem memoranda, které je součástí tzv. Akčního plánu pro Moravskoslezský kraj, je systematicky snižovat úroveň znečištění ovzduší v Třinci a v jeho bezprostředním okolí.

Memorandum má zvýšit vzájemnou informovanost a umožnit změnu pravidel pro čerpání finančních prostředků ze současných dotačních programů nebo podpořit alternativní dopravu. Dokument klade také důraz na informovanost obyvatel o možnostech snižování znečištění ovzduší, například v oblasti lokálního vytápění nebo dopravy.

"Memoranda o spolupráci s jednotlivými městy slouží mimo jiné i k tomu, aby se sama města mohla účastnit nastavování a koordinace jednotlivých podmínek při čerpání peněz z fondů a dotačních programů," řekl ministr Tomáš Chalupa. "Díky uzavřené dohodě s Třincem také můžeme lépe koordinovat jednotlivé kroky, které chceme v zájmu životního prostředí a občanů podniknout," dodal.

Ministr Tomáš Chalupa se v rámci své návštěvy Třince také seznámil s projektem "Revitalizace povodí Olše", do kterého je zapojeno osm měst a obcí regionu. Evropská komise ho schválila v roce 2006 a prostřednictvím Fondu soudržnosti na něj přispěla 26 miliony EUR. Kompletní stavba bude stát 37 milionů EUR a měla by být dokončena do konce srpna 2011.

Projekt má zvýšit procento napojení obyvatelstva na odkanalizování a čištění odpadních vod, které odpovídá požadavkům evropské a národní legislativy. Díky projektu se tak rozšíří kanalizační síť a také přibudou čistírny odpadních vod. Už teď je nově do systému připojeno cca 17 tisíc obyvatel.

Součástí projektu je také Kořenová čistírna odpadních vod v Kojkovicích. Technologie čištění je v tomto případě založena na chemických i biologických procesech a "spolupráci" mezi půdou, odpadní vodou a rostlinami.

"Kořenová čistírna je tak dobrým řešením pro malé obce, protože je nenáročná na údržbu. Navíc se velmi hodí do zdejší krajiny a svým účelem je její nedílnou součástí,"dodává ministr Tomáš Chalupa.

V rámci své cesty se ministr Tomáš Chalupa zúčastnil besedy o Akčním plánu pro Moravskoslezský kraj a jeho průběžném plnění. Diskutovat přišli zástupci veřejnosti, starostové, členové komise pro životní prostředí při Radě města, pracovníci z místních firem i zástupci Třineckých železáren.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů