Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo životního prostředí a Svaz měst a obcí uzavřely dohodu o vzájemné spolupráci

Ministerstvo životního prostředí a Svaz měst a obcí uzavřely dohodu o vzájemné spolupráci

Ministerstvo životního prostředí a Svaz měst a obcí se v zájmu ochrany a zlepšování stavu životního prostředí v České republice dohodly na vzájemné spolupráci, která představuje především moderní a efektivní veřejnou správu.

"Obce a města jsou pro Ministerstvo životního prostředí v jednání přirozenými partnery, řešení problematiky životního prostředí také vyžaduje spolupráci všech částí společnosti," řekl ministr Tomáš Chalupa. "V čele obcí i měst jsou volení zástupci, kteří mají odpovědnost a je v našem zájmu nastavit se samosprávami jasnou a efektivní komunikaci," dodává.

Dohoda zavazuje ke vzájemné spolupráci v oblastech udržitelné ochrany, správy a plánování krajiny a složek životního prostředí jako jsou ovzduší, voda, horniny, půda, organismy, ekosystémy a energie. Díky tomu dojde k provázání obou úrovní veřejné správy, tj. místní a centrální, která je reprezentována Ministerstvem životního prostředí.

Svaz měst a obcí (SMO ČR) bude MŽP předávat praktické zkušenosti místních samospráv. Poznatky z praxe pak budou využity ke zjednodušení systému tak, aby se odbourala například zbytečná administrativní a byrokratická zátěž pro žadatele o evropské fondy.

MŽP se oproti tomu zavazuje, že se SMO ČR bude konzultovat návrhy legislativních předpisů, které se týkají municipální sféry a místních samospráv nebo že bude SMO ČR zapojovat do činnosti výborů, komisí a pracovních skupin, které formulují budoucí politiky týkající se měst a obcí. Se SMO ČR bude ministerstvo také spolupracovat například na formulaci priorit k čerpání evropských fondů a zohlednění potřeb místních samospráv v programových dokumentech MŽP.

Rámcová témata spolupráce budou účastníci Dohody pravidelně konkretizovat formou Akčního plánu a to vždy na dvouleté období. Jeho plnění bude po skončení daného období vyhodnoceno. První Akční plán na roky 2011-2012 bude připraven do 31. srpna 2011.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů