Čtvrtek, 25. dubna 2024

Evropská iniciativa pro ekologické automobily

Evropská iniciativa pro ekologické automobily

Evropská komise vydala publikaci zabývající se novou Evropskou iniciativou pro ekologické automobily (EGCI). Tato iniciativa by měla propojit partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem.

Cílem EGCI je podpora výzkumu a vývoje technologií a systémů, které jsou schopné pomoci dosáhnout cíle EU, tj. ekologičtější, bezpečnější a spolehlivější silniční doprava. V rámci této iniciativy uvolní komise v letech 2010 až 2013 celkem 1 miliardu euro. Tyto prostředky plynou především na projekty výzkumu a vývoje, na kterých spolupracuje Evropská komise, průmysl a výzkumní partneři z členských států EU.

Publikace obsahuje strategický víceletý plán, díky němuž má být dosaženo ekologičtější dopravy. Plán byl vypracován průmyslovou poradní skupinou, která sdružuje odborníky z příslušných odvětví a představuje čtyři evropské technologické platformy: ERTRAC (Evropská poradní rada pro silniční dopravu) EPoSS (Evropská technologická platforma pro integraci inteligentních systémů), SmartGrids (Evropská technologická platforma pro elektrické sítě budoucnosti) a EIRAC (Evropská poradní rada pro vývojové a podnikatelské priority v oblasti prolínání se různých druhů dopravy).

Vzhledem k tomu, že urychlené inovace budou založeny na dohodách účastnících se odvětví a veřejných orgánů tento víceletý plán poskytuje Evropské iniciativě pro ekologické automobily priority potřebné pro výzkum a vývoj, spolu s doporučeními pro výrobu, zavádění výrobků na trh a regulační rámcové podmínky. Strategie je rozdělena do tří pilířů: elektrifikace silniční dopravy, dálková dopravy a logistika a součinnost více druhů dopravy. Publikaci můžete stáhnout v anglickém jazyce nebo objednat zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů