Pátek, 19. dubna 2024

Hnutí DUHA přivolalo na Šumavu policii

Dřevorubci v parku kácí také zdravé stromy

Hnutí DUHA přivolalo na Šumavu policii

Hnutí DUHA přivolalo policii do horského lesa u Ptačího potoka v Národním parku Šumava kvůli nelegální těžbě, včetně řady pokácených stromů, které vůbec nebyly napadeny kůrovcem.

Policie zdokumentovala pokácené stromy a odjela pokračovat v šetření. Šéf šumavského národního parku v této oblasti zahájil porážení stovek stromů. Velkoplošné nasazení motorových pil je zjevně v příkrém rozporu se zákony - které, jak v dubnu výslovně upozornil i ministr životního prostředí, ředitel Jan Stráský musí dodržet.

Hnutí DUHA opakovaně upozorňovalo správu parku, že kácení bez příslušných povolení by bylo ilegální [1]. Milovníci Šumavy z různých míst republiky se proto ode dnešního rána snaží ilegálnímu kácení bránit přímo na místě.

Hnutí DUHA zároveň podává podnět České inspekci životního prostředí, aby devastaci parku zastavila.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:
"Doufáme, že policie rychle a důkladně prošetří zjevně ilegální kácení. Evidentně nejde o kůrovce - dřevorubci porážejí i naprosto zdravé stromy. Desítky lidí, kteří se sjeli na místo jsou připraveni nezákonné devastaci vzácných horských lesů v Modravských slatích bránit mírumilovnou blokádou. Divoká příroda tu překáží dřevařským firmám i developerům. Podobné je to i na jiných místech národního parku. Vykácení vzácných horských lesů by znamenalo faktický konec národního parku a divoké přírody, kterou zde obdivují statisíce turistů. Ptačí potok je domovem ohroženého tetřeva hlušce a také vzácného datlíka tříprstého nebo kulíška nejmenšího - naší nejmenší sovy."


Kontakt:
na místě blokády:
Mojmír Vlašín, tel: 602 404 285
Jaromír Bláha, tel: 731 463 929
V Praze a Brně:
Jaromír Kyzour, Hnutí DUHA, tel. 774 800 247, email jaromir.kyzour@hnutiduha.cz
Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, tel. 777 308 113, email petr.machalek@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů