Čtvrtek, 25. dubna 2024

Slovenské úřady chtějí prověřit kolaudace solárních elektráren

Slovenské úřady chtějí prověřit kolaudace solárních elektráren

Slovenské ministerstvo hospodářství chce prověřit funkčnost všech dotovaných solárních elektráren, které byly podle dokladů dokončeny do konce letošního června. Objevilo se totiž několik případů solárních elektráren, které získaly kolaudační rozhodnutí a potvrzení o zkoušce od distribuční společnosti navzdory tomu, že ve skutečnosti nebyly dobudovány. Jen s kolaudací totiž mohou od července prodávat elektrickou energii za vyšší ceny.

"Pokud se na seznamu slunečních elektráren, které ministerstvo hospodářství dostalo od distribučních společností a zveřejnilo je na své internetové stránce, nachází také zdroje, které ve skutečnosti nejsou dokončené anebo v provozu, vzniká podezření z nekalého konání," uvedlo dnes tiskové oddělení ministerstva.

Masivní výstavba solárních elektráren, které měly zvýšit podíl elektrické energie vyráběné z obnovitelných zdrojů, se na Slovensku a také v Česku podepsala na zdražení elektřiny. Stát totiž garantuje výrazně vyšší výkupní ceny proudu ze slunečních elektráren, než je tržní cena elektřiny.

O nedostavěné solární elektrárně u středoslovenského Března, která prý pobírala dotace, dnes informoval deník Pravda. "Takové zdroje nemohou být nadále zvýhodňovány dotovanou výkupní cenou elektrické energie a musí být vyřazeny ze seznamu. Odhalení každého takového nekalého případu se v konečném důsledku odrazí na nižší ceně elektrické energie," dodalo ministerstvo.

Slovensko kvůli prudkému rozvoji solárních elektráren změnilo zákon, čímž umožnilo omezení jejich výstavby. Navzdory tomu se jich postavilo několik stovek s výkonem 480 megawattů. Země přitom počítala, že v roce 2020 budou elektřinu dodávat sluneční elektrárny s instalovaným výkonem 300 MW.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů