Středa, 17. dubna 2024

Borůvek na horách na východě Čech bude kvůli mrazům velmi málo

Borůvek na horách na východě Čech bude kvůli mrazům velmi málo

Letošní úroda borůvek v Krkonoších a v Orlických horách bude jednou z nejnižších za poslední léta. Zdecimovaly ji jarní mrazy a silné deště. ČTK to dnes řekli představitelé Krkonošského národního parku a Chráněné krajinné oblasti Orlické hory. Čerstvé borůvky nasbírané v lesích se v Česku prodávají hlavně na trzích či u silnic, v obchodech jsou z dovozu.

Podle mluvčího KRNAP Radka Drahného bude letošní úroda borůvek na svazích Krkonoš v porovnání s předchozími roky výrazně menší. "Loni jich také bylo méně, ale byly. Teď nejsou skoro žádné," řekl Drahný s tím, že za poslední roky tak málo borůvek v Krkonoších nepamatuje. Důvodem je průběh jarního počasí. "Nejdříve byly mrazy a potom přišly silné deště, takže květy borůvek buď pomrzly, nebo v dešti popadaly," řekl Drahný.

Podobně hovoří ochránci přírody v Orlických horách. "Úroda borůvek bude pravděpodobně hodně slabá," řekl vedoucí CHKO David Rešl. Více borůvek by podle něj mohlo být jen na místech, které mrazy nezasáhly.

Podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka je produkce borůvek v Česku okrajovou záležitostí a unie ji ani nesleduje. Takzvanou kanadskou borůvku, která je chuťově i růstem odlišná od evropské, v lese rostoucí borůvky, lze podle něj nelézt převážně u drobných pěstitelů. "V supermarketech jsou čerstvé borůvky z dovozu, například z Polska. Mimo sezonu se dovážejí z jižní polokoule," řekl.

Sběr borůvek v lesích a jejich následný prodej u silnic a tržnicích může sběračům vynést slušné peníze. Podle odhadů může být například v Krkonoších sebíráno na 200.000 litrů borůvek ročně. Na trhu má takové množství hodnotu několika milionů korun.

Před nájezdy sběračů se strážci Krkonoš brání omezením vstupu do některých částí hor. Letos se opatření dotkne zhruba 15 procent celkové rozlohy parku a jeho ochranného pásma a začne platit ve středu. Lidem, kteří omezení vstupu nebudou respektovat, hrozí pokuta až 10.000 korun. Pokuta hrozí i neukázněným sběračům v Orlických horách, uvedl Rešl.

Podle strážců KRNAP tuzemští sběrači borůvek nařízení o omezení vstupu většinou respektují, největší potíže působí sběrači z Polska. Vysbírané plochy mnohdy připomínají měsíční krajinu. Speciálními širokými hřebeny sběrači vysbírají borůvky natolik, že chybí i jako potrava živočichům.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů