Čtvrtek, 18. dubna 2024

Sporten zrekonstruoval svou spalovnu nebezpečných odpadů

Sporten zrekonstruoval svou spalovnu nebezpečných odpadů

Novoměstský výrobce lyží Sporten zrekonstruoval za pomoci evropské dotace svou spalovnu nebezpečného odpadu. Nejmodernější technologie čištění spalin s takzvanou 4D filtrací s keramickými filtry a katalyzátorem zajistí podle ředitele Jána Hudáka další snížení emisí škodlivých látek a zároveň i výrazné energetické úspory.
"Spalovna firmy Sporten je první s takovouto technologií nejen v České republice, ale i v celé střední a východní Evropě," řekl dnes Hudák ČTK.

Nejvýznamnější technologická změna oproti současnému stavu podle něj spočívá ve výměně původního látkového filtru za nový typ, který integruje několik procesů. "Nová technologie umožňuje v jednom aparátu řešit společně problematiku polétavého prachu, emisí kyselých složek spalin, oxidů dusíku, dioxinů a furanů," uvedl Hudák. Celkové náklady na rekonstrukci dosáhly 6,5 milionu korun, většinu pokryla evropská dotace.

Cílem Sportenu podle Hudáka není šetrně likvidovat jen odpady z vlastní výroby, ale připravit i nabídku na likvidaci použitých lyží. "Ekologická likvidace lyží je velmi náročná. Výrobek obsahuje plasty, lepidla a další látky, při jejichž spalování vznikají škodlivé zplodiny," řekl Hudák. Firma nabídne zákazníkům, že při nákupu lyží Sporten jejich vyřazené lyže zdarma zlikviduje. Akce by měla začít během září.

Většina výrobků ze Sportenu se vyváží, převážně do Skandinávie, USA a Japonska. Část se značkou Sporten, podstatně větší díl ale pod názvy hlavních odběratelů a jiných světových výrobců. Sporten vyrábí pro firmy Alpina, Asnes, Decathlon, Hagan, K2, Rossignol, Skitrab a Toyota.

Továrna je pokračovatelem tradice výroby lyží v Čechách. V roce 1996 vyrobila 310.000 párů lyží a snowboardů. Masivní rozvoj lyžování v Česku i ve světě udržel ještě v roce 2005 výrobu na 330.000 párů. Podle vedení firmy ale tato situace nebyla pro žádného výrobce udržitelná a přebytky z nadvýroby srazily prodejní ceny pod výrobní náklady. Objem výroby ve Sportenu klesl na polovinu. Nové podmínky si vyžádaly vedle technologických opatření i redukci pracovních míst ze 400 na dnešních přibližně 160.

Letos je podle Hudáka v plánu výroba přibližně 200.000 párů lyží a snowboardů. Proti loňsku to znamená nárůst přibližně o deset procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů