Pátek, 29. března 2024

Bratislavu a Vídeň má spojit ekologická doprava

Bratislavu a Vídeň má spojit ekologická doprava

Bratislavu a Vídeň spojí ekologická doprava. Na některých parkovištích nebo před nákupními středisky mezi oběma hlavními městy vzniknou dobíjecí stanice pro elektromobily. První elektromobil a elektroskútry má slovenská metropole k dispozici od středy. Využití najdou v oblasti sociální péče a u policie. Podle serveru pravda.sk jde o první přeshraniční projekt na podporu elektromobility v Evropě.

Elektromobil a skútry na elektrický pohon Bratislava dostala za symbolické euro od distribuční společnosti Západoslovenská energetika (ZSE). "Auto bude k dispozici na sociální účely pro domov seniorů a skútry bude využívat městská policie," řekl podle serveru bratislavský primátor Milan Ftáčik. Vůz na jedno nabití ujede až 130 kilometrů.

Do konce roku by na území Bratislavy mělo stát deset nabíjecích stanic. Nejméně pět z nich má sloužit veřejnosti. První stanice od června stojí před centrálou ZSE.

Projekt VIBRATe (VIdeň BRAtislava e-mobility) s rozpočtem 1,25 milionu eur (30,6 milionu korun) je dílem rakouských i slovenských společností a na jeho financování se podílí Evropská unie. Kromě propojení obou metropolí sítí dobíjecích stanic chce projekt mimo jiné ukázat, že elektromobily se dají využít jako pohodlný způsob dopravy.

Infrastruktura pro elektromobily vzniká také v Česku a angažuje se v ní několik energetických společností. Například ČEZ plánuje do roku 2013 postavit kolem 200 dobíjecích stanic. První stanice již představila společnost E.ON a nová místa pro dobíjení chystá i RWE. Společnost Pražská energetika a ekolo.cz pak v červnu v Praze otevřely půjčovnu elektrokol.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů