Pátek, 29. března 2024

Výzkum porovná výskyt toxických látek v těle dětí z 21 zemí

Výzkum porovná výskyt toxických látek v těle dětí z 21 zemí

Česko se zapojí do studie Democophes, která porovná v 21 evropských zemích výskyt toxických látek v těle dětí od šesti do 12 let věku. Nábor začne v září. ČTK to sdělila národní koordinátorka projektu profesorka Milena Černá. Studii v Česku zaštituje Státní zdravotní ústav.

"Pilotní studie se zaměří na děti od šesti do 11 let žijící ve vybrané městské a venkovské oblasti a na jejich matky. V každé z oblastí se studie účastní 60 párů dítě - matka. Nábor začne v září ve školách," uvedla. Studii schválila etická komise a splňuje požadavky ochrany osobních dat.

Účastníci vyplní dotazník a poskytnou vzorek ranní moče a vlasů. Výzkumníci analyzují obsah chemických látek v těchto vzorcích. Dotazník je zaměřen na znečišťující látky v bytě a jeho okolí, výživu, aktivní a pasivní kouření, zaměstnání rodičů a jejich socioekonomický stav.

"V moči dětí a jejich matek bude analyzováno kadmium, jehož hlavní zdrojem je kouření, kotinin vypovídající o aktivním i pasivním kuřáctví a metabolity ftalátů, které se do těla dětí dostávají z plastů," upřesnila profesorka. Ve vlasech se bude zjišťovat rtuť. Jejím zdrojem mohou být amalgamové plomby a mořské ryby a plody.

Nábor, dotazníkové šetření a odběr vzorků potrvá do prosince. Od ledna do března příštího roku jsou plánovány analýzy, v dubnu a červnu statistické zjišťování na národní úrovni a v červenci a září stejný průzkum na mezinárodní úrovni. Závěrečná zpráva, publikace výsledků, návrhy na případná preventivní opatření budou hotovy do konce roku 2012.

Cílem studie je sjednotit vyšetřovací postupy biomonitoringu, kterým se zjišťuje zátěž populace a ověřuje účinnost přijatých preventivních opatření. Své projekty má řada zemí, jejich výsledky ale nejsou zcela srovnatelné, protože se liší v metodice, analytických postupech, složení sledovaných skupin i spektru sledovaných parametrů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů