Čtvrtek, 28. března 2024

Stát stopnul dotace projektům za 2 miliardy, zemědělci hovoří o mafii

Stát hledá úspory, zastavil proto dotace na výstavbu bioplynových stanic pro výrobu elektřiny.

Stát stopnul dotace projektům za 2 miliardy, zemědělci hovoří o mafii

Postup státu proti výstavbě bioplynových stanic včera vyvolal prudkou reakci agrární lobby. Té se nelíbí krok ministerstva zemědělství, které zrušilo vyplácení dotací i již rozjetým projektům.

"Je to hrozné svinstvo, zavání to mafiánskými praktikami," prohlásil pro HN Jan Veleba, prezident Agrární komory. Podle Veleby za rozhodnutím, které způsobí ztráty především zemědělským družstvům, stojí premiér Petr Nečas a tlak společnosti ČEZ. Té se podle Veleby do byznysu výstavby bioplynek nepodařilo "naskočit", a chce ho tak zbrzdit.

"Je to absurdní rozhodnutí proti českým zemědělcům, pan premiér si plete podporu obnovitelných zdrojů. Kráva nebo prase kálí kontinuálně, není to slunce," kritizoval pro HN nejvlivnější český podnikatel v zemědělství Andrej Babiš rozdílný přístup státu k podpoře fotovoltaiky a jiných způsobů výroby "obnovitelné" energie. Bioplynové stanice vyrábějí elektřinu i z hnoje. Zastavení dotací ohrozí i tři Babišovy projekty.

Stát i ČEZ kritiku zemědělců odmítly. "Je to nesmysl, naše firma se vždy jen využije k přitáhnutí pozornosti. Nikdy jsme v této oblasti nechtěli hrát výraznější roli," reagoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Kolik chce stát ušetřit, není jasné. "Vyčíslení odhadované úspory je obtížné mimo jiné proto, že dochází k souběhu dotací. Dotovala se výstavba zařízení a zároveň i výkup energie," sdělila Tereza Dvořáčková, mluvčí ministerstva. Podle zástupců Českého sdružení pro biomasu (CZ Biom) se jen při dotacích na stavbu bioplynek jedná zhruba o 150 milionů korun ročně ze státní kasy. Pořízení stanice přijde na 60 milionů korun, ministerstvo jich letos plánovalo podpořit zhruba 30 (celkem tedy projekty za 1,8 miliardy). Výše dotace na stanici činí až 20 milionů korun, z toho ovšem 75 procent poskytne EU. "Nikdo nechápe, co se děje, úspora českého rozpočtu je zanedbatelná," uvedl Tomáš Dvořáček z CZ Biom.

Výroba elektřiny z bioplynu tvoří asi 10 procent z celkové produkce elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Největší podíl peněz z výroby obnovitelných zdrojů ovšem spolykají solární elektrárny.

AUTOR: Petr Býma
AUTOR: Adam Gloser
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů