Úterý, 23. dubna 2024

Zelená linka města Prahy

Zelená linka města Prahy

Je čas dovolených, lidé vyjíždějí na chaty, chalupy, zájezdy apod. Nicméně je mezi námi mnoho těch méně šťastných , kteří zůstávají v Praze. Ti pak alespoň vyrážejí na procházky a výlety po Praze a jejím nejbližším okolí a díky tomu se ale i setkávají s různými nepořádky (skládkami, zanedbanou zelení, polámanými lavičkami, znečištěnou studánkou nebo uhynulým zvířetem ). Kam se obrátit? Když ani nevím, ke které městské části tento nepořádek patří nebo kdo ho má na starosti? Magistrát, městská část, Pražské služby nebo TSK? Většinou to nevíme, ale nevadí. Takové a podobné nešvary je možné předat na bezplatnou Zelenou linku HMP tel.: 800 100 000 nebo na email: katerina.zemanova@cityofprague.cz, kde už ve spolupráci s Vámi bude problém správně lokalizován a dle lokality správně předán příslušnému správci či správcům.

Zeptali jsme se referentky informací ze "Zelené linky:

Jakým způsobem přijímáte podněty a čeho se nejčastěji týkají?

Podněty, přicházející na zelenou linku buď telefonicky nebo e-mailem mají dlouhodobě shodnou strukturu četností jednotlivých typů podnětů.

Opakovaně převažují kumulované podněty s tématem životního prostředí (např. na dlouhodobě méně intenzivně ošetřovaném místě jsou často i nevyvážené koše i nesekaná zeleň i odpadky, popřípadě skládky. Druhá nejobsáhlejší skupina podnětů jsou nevyvážené nebo málo často vyvážené koše nebo sběrné kontejnery a nepořádek kolem nich.

V četnosti třetí skupina jsou podněty na opravy a čištění chodníků a dalších místně obslužných komunikací, obvykle v kat. 4. Velká část podnětů se snaží upozornit na dlouhodobě nebo i momentálně nevyhovující stav ošetření zeleně, nejen travnatých ploch, ale i keřových a stromových porostů nebo solitér. Zbylá část podnětů je obecného charakteru. Jedná se například o dotazy. Jak správně recyklovat, na koho se mám obrátit v řešení ..., kde najdu sběrný dvůr, piknikové místo apod.

Kolik bylo podnětů za poslední tři měsíce?

V období od 23.3. - 31.6. 2011 bylo 441 podnětů a dotazů zodpovězeno či vyřešeno nebo předáno k vyřízení kompetentním úřadům nebo organizacím.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů