Pátek, 19. dubna 2024

Vyjádření ČIŽP k šetření v NPŠ - Ptačí potok

Vyjádření ČIŽP k šetření v NPŠ - Ptačí potok

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) provedla v minulém týdnu šetření v oblasti Ptačího potoka, posoudila dokumentaci a monitoring populace tetřeva hlušce. Na základě zjištěných skutečností ČIŽP nebude zahajovat správní řízení o omezení nebo zákazu činnosti v této oblasti.

ČIŽP však upozorňuje, že je povinností Správy NP a CHKOŠ, aby dodržela základní ochranné podmínky pro národní parky. Zásahy proti lýkožroutu smrkovému by měla Správa NPŠ provést takovým způsobem, aby nedošlo k poškození půdního krytu a vodního režimu. Kácení a odkorňování napadených smrků by mělo probíhat v kombinaci s loupáním na stojato, přičemž až 100% dřevní hmoty by mělo být ponecháno na místě.

V současnosti je v této části NPŠ vyznačeno ke kácení cca 6 tisíc m3 dřevní hmoty napadené kůrovcem, napadení je ve všech stádiích jeho vývoje a další napadené stromy přibývají. Jedná se o druhou zónu ochrany přírody, ve které jsou zásahy povoleny. Podle názoru ČIŽP není v tomto období a v této lokalitě nutná výjimka pro druh tetřev hlušec.

Ivana Awwadová, mluvčí ČIŽP

V Praze dne 25.7.2011

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů