Pátek, 29. března 2024

FSC ČR znovu vydalo úspěšnou knihu 100 otázek a odpovědí k obhospodařování lesa přírodě blízkým způsobem

FSC ČR znovu vydalo úspěšnou knihu 100 otázek a odpovědí k obhospodařování lesa přírodě blízkým způsobem

FSC ČR vydalo již 4. vydání úspěšné knihy Jana Metzla a Milana Košuliče st.: 100 otázek a odpovědí k obhospodařování lesa přírodě blízkým způsobem. Kniha je neotřelým pohledem dvou zkušených a inspirativních lesníků na teoretické a praktické aspekty šetrného lesního hospodaření. Kniha vyšla na FSC certifikovaném papíru.

Z předmluvy autorů vybíráme:

Na přelomu 20. a 21. století je náš svět sužován terorizmem, epidemiemi a živelnými pohromami. Většinu katastrof, kterými bylo lidstvo v posledních letech postiženo, jsme si způsobili sami svým zacházením s přírodou: ovzduší zamořujeme zplodinami své činnosti, nešetrně využíváme lesy, často je přímo ničíme, a to i na velkých plochách. Je smutné, že k tomu svým dílem mnohdy přispívají i samotní lesníci - vědomě či nevědomě chybným obhospodařováním jim do péče svěřených lesů. A právě lepší, přírodě blízké správy lesů se týká tento útlý spisek.

Jako lesníci hluboce přesvědčení o nutnosti zásadní změny lesnického hospodaření cítíme povinnost sdělit naše názory a zkušenosti lesnickým kolegům a přátelům. Proto vznikla tato kniha: cítíme, že jsme součástí jedné velké lidské rodiny, jejíž existence je nesmírně závislá i na lesích a lidech, kteří je spravují. Jsme si vědomi toho, že les je naším společným ekosystémem, vydávajícím velké množství produktů. Je nutné o něj pečovat s vysokou znalostí věcí, což, jak se již dost dlouho ví, lze konat "způsobem blízkým přírodě", tj. v podstatě ekologicky s respektováním přírodních zákonitostí, vazeb a procesů vlastních přirozenému běhu věcí v lesním ekosystému.

Ještě jeden důvod k napsání tohoto spisku nemůžeme zatajit: že v naší praxi bohužel stále nacházíme dost příkladů nechuti k ekologickému lesnictví; že typické pasečné, ba přímo holosečné hospodářství u nás "vymírá" pomalu a jakoby nerado. Stopy nešetrných lesnických zásahů nacházíme stále v mnoha holosečích, hlavně v podobě vysokých nahodilých těžeb. Cestu k nápravě vidíme spolu s řídkou řadou stoupenců ekologického lesnictví právě v přestavbě lesního hospodářství na "přírodě blízké". O správnosti této cesty bychom rádi přesvědčili co nejvíce kolegů, a to i těch mladých, u nichž se to nezdařilo již ve škole.

Knihu lze zakoupit u FSC ČR (Poděbradova 111, Brno, 612 00, info@czechfsc.cz) a vybraných knihkupců.

Další informace na: www.czechfsc.cz. Kontakt: Mgr. Martin Koubek, FSC ČR, o. s., tel. 737 085 007, e- mail: martin.koubek@czechfsc.cz.
FSC ČR, o. s. je nevládní, nezisková organizace a český zástupce mezinárodní organizace Forest Stewardship Council (FSC). FSC ČR prosazuje environmentálně vhodné, sociálně přínosné, ekonomicky životaschopné lesní hospodaření v České republice prostřednictvím certifikace lesů a zpracovatelského řetězce certifikovaného dřeva a dřevěných výrobků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů