Sobota, 20. dubna 2024

Čtvrtina českých řidičů zvažuje přechod na alternativní pohon

Čtvrtina českých řidičů zvažuje přechod na alternativní pohon

Více než čtvrtina českých řidičů (28 procent) uvažuje o pořízení automobilu s alternativním pohonem, devět z deseti těchto motoristů tak chce ušetřit na provozních nákladech. Vyplývá to z výsledků průzkumu pro společnost GE Money Auto.

"Rostoucí zájem o alternativní pohon je důsledkem zvyšujících se cen pohonných hmot. Řada motoristů v našem průzkumu potvrdila, že současná vysoká cena benzinu je nutí své jízdy omezovat. Zajímavým zjištěním pro nás bylo, že výrazně méně řidičů si přechod na alternativní pohon spojuje s šetrností k životnímu prostředí. Na tu myslí jen necelá polovina motoristů," přiblížil výsledky průzkumu generální ředitel společnosti GE Money Auto Milan Beutl.
Jiný typ pohonu zvažují spíše muži, celá třetina z nich, v porovnání s 22 procenty žen. Větší a vážnější zájem o úspornější pohon najdeme i mezi majiteli vozů starších sedmi let. Výsledky průzkumu GE Money Auto vedou také k závěru, že čím více času řidiči za volantem tráví, tím spíše o alternativním pohonu uvažují. U běžných řidičů a nadšených motoristů jsou to až čtyři z deseti. Naopak z opatrných řidiček, tedy žen, které mnoho nenajedou a často vozí své děti, o jiném pohonu přemýšlí jen každá desátá.
Nejčastěji zvažovaným alternativním palivem je plyn, jak potvrdilo sedm z deseti řidičů, kteří o změně pohonu přemýšlí. Odpovídá to zároveň představě Čechů o bezpečnosti tohoto typu pohonu. Tři čtvrtiny všech motoristů z průzkumu GE Money Auto považují LPG pohon za bezpečný. Opatrněji se k němu staví třetina žen, pro které úplnou jistotu nepředstavuje. Dalšími zvažovanými typy pohonu jsou hybridní pohon a elektromotor, o jiné varianty (ethanol, bionafta, biobenzin) mají řidiči jen minimální zájem.
Přechod na alternativní pohon si více než polovina (53 procent) Čechů, kteří o něj mají zájem, spojuje s koupí nového vozu. O přestavění svého současného automobilu na jiný pohon by v této souvislosti přemýšlelo 37 procent motoristů.
Průzkum pro GE Money Auto provedla společnost Ipsos Tambor, zúčastnilo se ho 828 respondentů z celé České republiky.


Zdroj: www.eulog.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů