Čtvrtek, 28. března 2024

Boží Dar musí do října dokončit naučnou stezku přes rašeliniště

Boží Dar musí do října dokončit naučnou stezku přes rašeliniště

Boží Dar musí nejpozději do října dokončit naučnou stezku pro turisty přes chráněnou přírodní lokalitu Božídarská rašeliniště. Pokud to nestihne, mohla by krušnohorská obec přijít o dotace 12 milionů korun z Evropské unie. Zatím vše nasvědčuje tomu, že se termín podaří dodržet, řekl dnes ČTK starosta Jan Horník.

V oblasti rašeliniště nabraly práce na intenzitě, na místě je také spousta materiálu a stavební firma ještě posílí počet řemeslníků o další partu, uvedl Horník. Dělníci se přitom nyní dostávají do nejsložitějšího terénu, do míst s největší vrstvou rašeliny, která tady má hloubku až kolem šesti metrů. Další postup prací bude výrazně ovlivňovat počasí. "Doufáme, že v srpnu nebude moc pršet, to by byl problém," podotkl Horník.

Stezka měla být podle dotačních podmínek hotová v červnu. Kvůli krachu firmy Nabau, která ji původně budovala, se to nepovedlo. Proto Boží Dar žádal Státní fond životního prostředí o posun termínu. "Protože jsme zpoždění stavby nemohli ovlivnit, nebyl s prodloužením termínu problém. Další odklad ale už nedostaneme," uvedl Horník.

Z celé trasy naučné stezky dokončila původní firma necelou polovinu. Božímu Daru nezbylo než vyhlásit soutěž na nového dodavatele stavby. "V novém tendru jsme vybrali firmu Uniles z Rumburku. Se stavbami v rezervacích má zkušenosti. Převzala i záruku na dokončenou část stezky," řekl starosta.

Pokud nenastanou nepředvídané komplikace, práce by mohly skončit v závěru září. V případě příznivého podzimního počasí tak není vyloučeno, že se po chodníku projdou turisté ještě před nástupem zimy. Boží Dar vyhlásil z bezpečnostních důvodů zákaz vstupu na naučnou stezku v dubnu 2007 kvůli špatnému stavu dřevěných chodníků.

Krušnohorská rašeliniště, přes jejichž část naučná stezka vede, byla v roce 2008 vyhlášena mokřady mezinárodního významu a je zapsána do Ramsdarské úmluvy na mezinárodní ochranu mokřadů, v níž je 1740 míst na světě. Uzemí, která tvoří Krušnohorská rašeliniště, mají rozlohu kolem 112 kilometrů čtverečních.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů