Pátek, 19. dubna 2024

ČEZ má miliony přebytečných povolenek

ČEZ má miliony přebytečných povolenek

Energetická společnost ČEZ má nadbytek emisních povolenek. Za poslední tři roky získal ČEZ podle loňské průměrné ceny povolenky navíc za zhruba dvě miliardy korun. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz s odvoláním na studii Carbon Fat Cats (Uhlíkové tlusté kočky) britské nevládní organizace Sandbag.

ČEZ tvrdí, že má přebytek povolenek díky tomu, že vypustil méně oxidu uhličitého do ovzduší. "Mezi evropskými energetikami jsme fakticky ušetřili nejvíce," citoval server mluvčího ČEZ Ladislava Kříže.
Podle Kříže ČEZ snížil své emise oxidu uhličitého větším využitím obnovitelných a jaderných zdrojů a nižší produkcí v uhelných elektrárnách. Například v roce 2008 ČEZ podle Kříže ušetřil 12 procent emisí oproti předchozímu roku.

Podle studie Sandbag získal ČEZ za poslední tři roky navíc 6,7 milionu povolenek. Kromě České republiky je získal také například pro své podniky v Bulharsku či Polsku.

Evropské země získávají od EU určitý počet emisních povolenek pro energeticky náročné sektory, které jsou pak rozděleny mezi jednotlivé firmy. Pokud se někomu podařilo ušetřit škodlivé emise a povolenek má více, než potřebuje, může je prodat jinému podniku. Od roku 2013 budou již firmy za část přidělených povolenek platit.

Žebříčku firem s povolenkami navíc dominuje na prvním místě ocelářský gigant ArcelorMittal, který má vedle Ostravy podniky po celé Evropě. Podle studie dostal v posledních třech letech navíc 97,2 milionu povolenek. Na druhém místě se s 29,4 miliony povolenek navíc umístila francouzská cementářská společnost Lafarge, která má rovněž pobočku v Česku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů