Čtvrtek, 28. března 2024

Do programu Zelená úsporám přibude zhruba 1,5 miliardy korun

Do programu Zelená úsporám přibude zhruba 1,5 miliardy korun

Do programu Zelená úsporám přibude asi 1,5 miliardy korun. Ministerstvo životního prostředí je převede z fondu na ekologickou likvidaci autovraků. Novelu zákona o odpadech, která to má umožnit, dnes schválil Senát. Návrh nyní dostane k podpisu prezident.

Na účtu pro likvidaci autovraků bude koncem roku přibližně 1,5 miliardy korun. Na likvidaci vozidel se však loni vyčerpalo pouze 38 milionů, v příštích letech by to nemělo být více než sto milionů korun. Ministerstvo životního prostředí proto požádalo, zda by peníze nemohlo využít na financování programu Zelená úsporám, kde prostředky naopak chybějí.

Program Zelená úsporám je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován z příjmů z prodeje emisních kreditů. Na financování programu bylo vyčleněno 19 miliard korun, k vyhovění všem žádostem o dotace je však třeba o osm miliard korun víc. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) už získal souhlas vlády k odejmutí podpory pro zateplení veřejných budov, čímž ušetřil čtyři miliardy. Kontrolou žádostí by podle něj měla vzniknout jednomiliardová úspora. Dalších 600 milionů korun plánoval získat z prodeje emisních povolenek do Japonska a Německa a 250 milionů korun ze snížení technické asistence.

Chalupa dnes v Senátu uvedl, že ministerstvo obdrželo 24.000 bezchybných žádostí o dotaci na zateplení či další úpravy. Lidem, kteří je podali, už úřad rozeslal smlouvy o podpoře a dokumenty se jim postupně vrací. Dále na ministerstvo doputovalo 15.000 žádostí, které obsahovaly chyby. "Většina z nich byla technického charakteru a zaznamenali jsme nápor opravených žádostí. Zpátky se vrátilo 12.320 žádostí," uvedl Chalupa.
Ekologické poplatky na likvidaci autovraků se v Česku platí od roku 2009. Vztahují se na auta, která neplní emisní normu Euro 3 a vyšší, a činí od 3000 do 10.000 korun. Podle dřívějších údajů Sdružení automobilového průmyslu se to dotýká více než poloviny všech osobních aut v Česku, tedy přibližně 2,5 milionu vozů. Státní fond životního prostředí takto předloni vybral 670 milionů korun, loni 606 milionů.

Program Zelená úsporám je dosud financován pouze z prodeje emisních kreditů. Celkový příjem státu z jejich prodeje, tedy rozdílu mezi závazným cílem Česka v kjótském protokolu o snižování emisí skleníkových plynů a ve skutečnosti mnohem vyšším poklesem emisí oxidu uhličitého, činil podle výroční zprávy Státního fondu životního prostředí k 31. prosinci 2010 19,1 miliardy korun. Na účtu fondu začátkem roku zbývalo 17,3 miliardy korun. Zájem o dotace ale tuto částku značně převýšil.

Příjmy fondu z poplatků za znečištění životního prostředí loni činily 1,9 miliardy korun. Fond inkasoval o 295,7 milionu víc, než bylo plánováno, zejména díky poplatkům za autovraky. V ostatních položkách výnos poplatků stagnoval nebo klesl i kvůli hospodářské krizi.

Nyní lze získané peníze v autovraků podle zákona použít "na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků". Podle novely budou moci být využity i na likvidaci jednotlivých částí automobilů, které dosloužily.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů