Úterý, 16. dubna 2024

Jsem pro prolomení limitů těžby uhlí

Exkluzivní rozhovor s první dámou české energetiky Alenou Vitáskovou:

Jsem pro prolomení limitů těžby uhlí

Přísnější pravidla pro "zelené elektrárny", hlavně pro zdroje na bioplyn a biomasu. Důslednější dohled nad tím, jak teplárny stanoví ceny tepla. Častější kontroly v energetických firmách a postihování nekalých praktik obchodníků s energiemi. Navíc je podle ní potřeba prolomit limity těžby hnědého uhlí.

Tak popisuje své hlavní záměry čerstvě zvolená předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková ve svém prvním rozhovoru, který poskytla po nástupu do funkce.

"Vyhodnocujeme dopady biomasy a bioplynu na ceny energií. Už teď je vidět, že těchto zdrojů bude do budoucna mnoho. Nechceme, aby nastal podobný problém jako s fotovoltaikou," vysvětluje Vitásková jednu ze svých priorit.

Vitásková převzala v pondělí funkci po desetiletém působení Josefa Fiřta, který úřadu velel od jeho vzniku v roce 2001. Stala se tak nejmocnější ženou české energetiky a jedním z nejvlivnějších státních úředníků v zemi.

ERÚ zčásti reguluje ceny elektřiny a plynu, zcela ceny tepla. Stanovuje výši dotací pro obnovitelné zdroje. Hlídá, jak v energetice funguje soutěž nebo zda firmy nepoškozují zákazníky. A podílí se na přípravě zákonů.

Věřím v dostavbu Temelína

Rozhodnutí úřadu, který Vitásková převzala, tak mají přímý dopad na zisky energetických firem včetně nejvlivnějších hráčů, jako jsou ČEZ, Energetický a průmyslový holding (EPH) či nadnárodní koncerny RWE Transgas a E.ON.

Vitásková má za sebou téměř čtyřicetiletou praxi v plynárenství. Kvůli tomu i kvůli osobním vazbám na šéfy ruského Gazpromu je podezírána, že bude v české energetice, tradičně postavené na uhlí a jádru, prosazovat plyn. Žena, jíž se přezdívá "plynová královna", to ale vyvrací: "Jsem pro prolomení limitů těžby hnědého uhlí. A věřím, že se u nás dostaví nové bloky Temelína," odpovídá na nejdůležitější strategické otázky české energetiky. V konzervativním pohledu se neliší od svého předchůdce.

Jmenování způsobilo poprask

Kde se dá čekat jistá změna kurzu, je ale teplárenství. Zatímco Fiřt varoval před přechodem tepláren z čím dál vzácnějšího uhlí na plyn, rozpadem systému centrálního zásobování teplem a posunem směrem k malým plynovým kotelnám, Vitásková to nevidí tak jednoznačně: "Budu respektovat reálné potřeby teplárenství, ale mají teplárny zajištěné uhlí do budoucna? Jsou uhelné elektrárny dostatečně odsířené? Nespoléhají na to, že budou dál dostávat zdarma emisní povolenky jako dosud?"

Jmenování Vitáskové předminulý týden způsobilo poprask v teplárenských kruzích. Původně se totiž kabinet chystal jmenovat i na další funkční období dosavadního šéfa Fiřta. Podle zdrojů z energetického trhu ale z Fiřtova jmenování na poslední chvíli sešlo, protože odmítal vzít do vedení ERÚ zástupce teplárenské lobby napojené na EPH a nevyhovoval ani šéfům ČEZ.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů