Čtvrtek, 28. března 2024

Student objevil nový způsob výroby alkoholu

Student objevil nový způsob výroby alkoholu

Devatenáctiletý Vojtěch Kundrát z Ostravy ještě ani nezačal studovat vysokou školu a už se o něj zajímají farmaceutické firmy.

Společnostem se jedná hlavně o novou metodu výroby alkoholů, kterou Kundrát během svého středoškolského studia vyvinul. Kundrát nyní se svým objevem soutěží o cenu nadace Česká hlava. Kundrátova metoda se nezabývá výrobou alkoholu přidávaného do lihových nápojů, ale do léčiv. Určité druhy alkoholů jsou totiž pro farmacii nepostradatelné - stojí na nich třeba výroba kožních léků.

Alkoholy pro farmacii se dnes vyrábějí za pomoci těžkých kovů a louhů, což zatěžuje životní prostředí. Kundrát přišel na způsob, jak farmaceutické alkoholy vyrobit pomocí enzymů, které životní prostředí nijak nezatěžují.

"Enzymy jsou totiž přírodními katalyzátory," řekl HN Kundrát, který je nyní na vědecké stáži v USA. Při výrobním procesu tak farmaceutické firmy budou moci odbourat měď, olovo a silné zásadité roztoky. Díky Kundrátovu objevu s enzymem také nebudou muset reakční směs zahřívat, což sníží energetickou náročnost.

"Přírodní postupy jsou kolikrát lepší než ty technologické, kterých jsme se drželi v minulosti. Vojtěch Kundrát vystihl současný trend v chemii," říká chemik Jiří Kysilka z Akademie věd.

AUTOR: Jana Machálková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů