Pátek, 29. března 2024

ČIŽP uložila za shořelé pneumatiky v Boru milionové pokuty

ČIŽP uložila za shořelé pneumatiky v Boru milionové pokuty

Česká inspekce životního prostředí udělila majiteli firmy Spenet, na jejímž pozemku v Boru u Skutče vypukl na začátku června požár pneumatik, několik pokut v řádu milionů korun. Informuje o tom dnešní vydání Mladé fronty Dnes (MfD) v příloze pro Pardubický kraj. Zatím není jasné, kdo bude odklizení velkého množství zčásti shořelého odpadu platit.

"Zahájili jsme s majitelem správní řízení a udělili jsme mu sankce podle zákona o odpadech a o vodách," řekla deníku Jana Samková, ředitelka královéhradecké pobočky České inspekci životního prostředí. Celková sankce se podle ní pohybuje v řádech milionů korun. Inspekce navíc požaduje odpad za nebezpečný a nařídila majiteli jeho likvidaci. Ten však na odstranění škod nemá peníze.

"Chceme, aby to bylo jednou provždy pryč, ale s majitelem je to těžké, moc nespolupracuje. Stále je tu cítit takový zápach spálené gumy," uvedl starosta Boru u Skutče Vlaďko Beneš.

Oheň vypukl 6. června odpoledne. Původní skládka sahala do výšky sedmi metrů a měla délku 150 a šířku 60 metrů. Hustý dým z požáru byl vidět desítky kilometrů daleko. Zraněn nikdo nebyl, škoda byla předběžně vyčíslena na pět milionů korun. Oheň zřejmě způsobili dělníci, kteří na blízké budově spravovali autogenem střechu.

Majitel skládky Radek Chadima v České televizi uvedl, že sanaci bude hradit pojišťovna. Žádné dokumenty potvrzující tuto skutečnost však nepředložil. Shořelý odpad by mohl kontaminovat okolní prostředí, obec ani Pardubický kraj na jeho likvidaci peníze nemají nebo je nechtějí poskytnout.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů