Úterý, 23. dubna 2024

Účet za odklon od jádra bude vysoký, varují Berlín analytici

Přechod na alternativní a zelené zdroje energie bude podle ekonomů Německo stát až 250 miliard eur.

Účet za odklon od jádra bude vysoký, varují Berlín analytici

Německá kancléřka Angela Merkelová se dosud snažila německý energetický sektor a spotřebitele přesvědčit, že plánovaný přechod země od jádra na alternativní zdroje energie do roku 2022 nebude finančně náročný. Nedávno zveřejněné studie dvou uznávaných institucí ale hovoří proti ní. Vyplývá z nich totiž, že přechod Německa "na zelenou" se výrazně dotkne jak firem, tak koncových spotřebitelů.

Odstavování jaderných reaktorů a jejich nahrazování plynovými, uhelnými či "zelenými" elektrárnami si podle studií žádá stamiliardové investice. A neobejde se ani bez nárůstu cen elektřiny.

Do rozvoje alternativních a obnovitelných zdrojů energie bude třeba investovat minimálně 196 miliard eur, odhadli odborníci Rýnsko-vestfálského institutu. Ekonomové banky KfW přišli s ještě dramatičtějším odhadem. Podle nich si plánovaný přerod energetického systému vyžádá investice ve výši až 250 miliard eur.

Velké energetické firmy jako RWE nebo E.ON se obávají, že tyto náklady půjdou především na jejich konto.

Společnost RWE včera uvedla, že kvůli plánům německé vlády musela značně navýšit své rezervy, z nichž jsou kryty výdaje na uzavření a odstavení jaderných zařízení. To se odrazilo také v zisku firmy, který v pololetí klesl meziročně o 39 procent.

Merkelová firmám slibuje, že zefektivní systém dotací, kterými jim stát přispívá na rozvoj obnovitelných zdrojů. Návrhy zákonů, které mají upravovat přerozdělování dotací, jsou ale podle odborníků zatím velmi nekonkrétní.

"V návrzích stojí zatím pouze to, že finanční podpory se má dostat především efektivním zdrojům energie," řekl HN Ständer Kaj z právní kanceláře Noerr.


Neplánované výdaje

900 milionů eur vydal v letošním prvním pololetí německý energetický gigant RWE za náklady na uzavření a odstavení jaderných zařízení.

AUTOR: Lucie Hrdličková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů