Čtvrtek, 28. března 2024

V boji o velké ekozakázky vítězí Geosan

Z 10 největších zakázek na čištění starých škod má Geosan hned čtyři. Nejdražší sanací starých škod je desetimiliardový kontrakt ve Škodě Plzeň.

V boji o velké ekozakázky vítězí Geosan

Skupina Geosan Group, která má problém s likvidací stoletých odpadních lagun po chemičce Ostramo, patří v boji o velké státem placené sanace starých ekologických zátěží k nejúspěšnějším v zemi.

Z deseti největších projektů na likvidaci starých ekologických škod, jež stát od začátku 90. let vypsal, je Geosan - ať už sám nebo v konsorciu s dalšími partnery - dodavatelem celkem ve čtyřech případech. Takovou úspěšnost žádná jiná firma z oboru nemá. Skupina se také uchází o obří kontrakt na likvidaci všech zbývajících starých zátěží. Jejími konkurenty v obřím ekotendru jsou společnosti Marius Pedersen Engineering a Environmetal Services (za níž stojí skupina J&T.)

Právě Geosan získal v roce 1996 největší kontrakt na likvidaci starých zátěží - sanaci areálu plzeňské Škody za téměř 11 miliard korun. Likviduje také dehtové laguny v semtínské Synthesii. Spolu s OHL ŽS Brno a Aquatestem tvoří sdružení Čistá Ostrava, jež čistí laguny v Ostramu. A společně s Aquatestem pracuje i v ústecké Spolchemii.

Cena za deset největších státních zakázek na likvidace starých škod se blíží 26 miliardám korun, Geosan z tohoto koláče získal kontrakty na víc než 14 miliard.

Stát od začátku 90. let uzavřel smlouvy na sanace starých ekologických škod s celkem téměř dvěma stovkami firem. Z desítky nejdražších zakázek je ale dokončena jediná - rekultivace areálu bývalé koksovny Karolina v Ostravě za 2,3 miliardy korun, kterou prováděla dceřiná firma Ostravsko-karvinských dolů, OKD Rekultivace.

Desítky miliard ze zakázek na likvidaci starých škod tečou přes firmy s nejasnou vlastnickou strukturou. To platí i pro lídra - Geosan. Skupinu založil Luděk Kostka, jeho společníky se ale před dvěma lety staly Britten Developments z Londýna a zcela neprůhledná Duplessa Investments z Kypru (ta má dnes v Geosanu největší, téměř poloviční podíl). "O našich vlastnících nelze uvádět bližší informace," říká mluvčí Vlasta Končelová.

Anonymní akcie na jméno z velkých dodavatelů má třeba i firma Purum, která loni získala zakázku na sanaci pražské Waltrovky za téměř 700 milionů korun, neprůhledný je Ekosystém, jenž se podílí na čištění areálu bývalého Letu Kunovice, a další dodavatelé.

Nejproblematičtějším projektem mezi velkými sanacemi škod je neratovická Spolana, kvůli níž žaluje Česko u arbitrážního soudu britská firma BCD o půl miliardy korun. BCD ve Spolaně na základě vlastní technologie likvidovala kontaminaci jedovatými dioxiny. "My i všechny dotčené instituce včetně České inspekce životního prostředí a kraje tvrdíme, že zakázka BCD ve Spolaně je ukončená. BCD přesto nedemontovala svou technologii a nevypracovala závěrečný protokol, projekt nemůžeme uzavřít," říká náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček. BCD trvá na tom, že by měla pokračovat a likvidovat další znečištění, jež se ve Spolaně postupně objevilo. Na pokračování prací si brousí zuby i další zájemci, podle ministerstva financí by ale měly být další sanace zařazeny do obřího ekotendru, do něhož zájemci podávají přihlášky do 5. září.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů