Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V Brdech by mělo být vyhlášeno chráněné území ještě předtím, než armáda újezd opustí. Po včerejším jednání se starosty v Jincích na Příbramsku to řekl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) by byla nejvhodnější formou ochrany chráněná krajinná oblast. Toto území by mělo být podle současných představ ministerstva větší, než je nynější plocha újezdu.

Nekontrolovaný rozvoj bioplynových stanic může přinést zdražení elektřiny, řekl na včerejší tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Od příštího roku by elektřina kvůli bioplynu mohla podle něj zdražit pro domácnosti o 1,7 procenta a pro velkoodběratele o 2,5 procenta. Ministerstvo průmyslu a obchodu se proto rozhodlo zastavit dotace na výstavbu bioplynových stanic. Stejně tak na konci července učinilo ministerstvo zemědělství.

"Krym má nyní prostředky, aby vyřešil tři hlavní problémy poloostrova: vodu, dopravní infrastrukturu a otázky ekologické bezpečnosti - čističek odpadních vod a spaloven odpadů," říká místopředsedkyně krymské vlády pro ekonomiku Jekatěrina Jurčenková. Příliv peněz láká zahraniční společnosti. "Velice aktivní jsou tu Rakušané, kteří by rádi stavěli spalovny odpadů, německé firmy mají projekty ohledně vodního hospodářství. Číňané by se zase rádi účastnili modernizace přístavů," vypočítává Jurčenková zahraniční zájemce s tím, že bezkonkurenčně nejvíce je stále investorů z Ruska. "Nikoho nediskriminujeme, záleží na tom, co firmy mohou nabídnout," říká Jurčenková na otázku o šancích českých firem.

Ve Spojených státech se budou v roce 2025 muset vyrábět zhruba dvakrát úspornější osobní auta než v současnosti. Nařizují to nová pravidla, která ve Washingtonu představil prezident Barack Obama. Vozy budou v průměru mít spotřebu zhruba 4,3 litru na 100 kilometrů. Nové předpisy přinesou poloviční snížení emisí skleníkových plynů a čtyřicetiprocentní snížení spotřeby.

Ryanair plánuje první zelenou kampaň, v rámci které se chce profilovat jako letecká společnost s nižším dopadem na životní prostředí než konkurence. Ekologicky zaměřenou kampaň spustí Ryanair v zimě v tisku a on-line. Aktivita bude doplňovat kampaň, která poběží souběžně a která bude zaměřená na komunikaci ceny. Aby letecká společnost komunikovala svoji ohleduplnost k životnímu prostředí, je přinejmenším paradoxní vzhledem k tomu, že letadla velmi zněčišťují ovzduší emisemi.

Po delší době je to první jednoznačně pozitivní zpráva pro Toyotu. Japonskou automobilku vybral výzkum společnosti Interbrand jako globálně "nejzelenější" značku. Za hospodaření šetrné k životnímu prostředí a trvale udržitelné ocenil také na předních příčkách společnosti 3M, Siemens, J&J, HP a Volkswagen. Další automobilky pak následují v pořadí Honda, Hyundai, BMW, Mercedes-Benz a Ford. Na deseti klíčových trzích výzkum zjišťoval, nakolik je pro lidi při nákupu důležité sledovat "zelená" kritéria.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů