Pátek, 29. března 2024

Nad Stezkou železné opony převzal záštitu Václav Havel

Nad Stezkou železné opony převzal záštitu Václav Havel

  • Stezka železné opony je pro Evropskou unii cyklistickou prioritou
  • V rámci projektu se uskuteční workshopy, navržení trasy i cyklojízda
  • Koordinátorem je Nadace Partnerství, která podpoří i další muzea železné opony
Dlouhých čtyřicet let byla železná opona symbolem rozdělené Evropy, v těchto dnech si mimo jiné připomínáme i 50. výročí od stavby Berlínské zdi. Letos odstartoval projekt, díky kterému by se koridor podél železné opony měl stát vyhledávanou dálkovou turistickou trasou a zároveň připomínkou čtyřiceti let totalitního režimu. Záštitu nad projektem, který je podpořen Evropskou unií, převzal exprezident Václav Havel.
"Jen ten, kdo pozná minulost, je schopen orientovat se v budoucnosti," říká poslanec Evropského parlamentu a duchovní otec stezky Michael Cramer. Stezka železné opony, která je zároveň nejnovější trasou Eurovelo 13, prochází dvaceti státy a celkem by od Baarentsova až po Černé moře měla měřit téměř 7000 kilometrů. Její český úsek měří přibližně 600 kilometrů a koordinaci projektu má na starosti Nadace Partnerství, která má s podobnými projekty zkušenosti, neboť je například koordinátorem i dalších dálkových tras - české části Labské stezky, Greenways Praha - Vídeň nebo Moravských vinařských stezek.
"Cílem projektu je ve spolupráci se sousedními státy navrhnout přeshraniční vedení trasy tak, aby stezka vedla po obou stranách bývalé rozdělené Evropy, aby byla dostatečně bezpečná a komfortní i z pohledu poskytovaných služeb a napojení na veřejnou dopravu, stejně jako i dostatečně propagována na jediných internetových stránkách www.eurovelo.com," říká Daniel Mourek, koordinátor mezinárodních projektů z Nadace Partnerství s tím, že rozvoj střední části Stezky železné opony probíhá ještě ve spolupráci s rakouskými, německými, slovenskými a maďarskými kolegy podle jednotné metodiky tvorby dálkových tras EuroVelo odsouhlasené Evropskou cyklistickou federací. "Zároveň chceme, aby stezka fungovala jako živé muzeum a memento připomínající čtyřicet let komunistické diktatury. I proto jsme rádi, že záštitu nad projektem převzal exprezident Václav Havel," doplňuje Mourek.
Již v červnu se v Plzni k projektu uskutečnil první národní workshop, kterého se kromě Nadace Partnerství zúčastnili i zástupci krajů, obcí, Regionální rozvojové agentury, Euroregionu Šumava, sdružení a mikroregionu z Českého lesa, NNO, cyklokoordinátoři Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje i hosté z Bavorska. Mezi přednášejícími byl i evropský poslanec Michael Cramer, který sám projel na 3000 kilometrů Stezky železné opony a je mimo jiné velkým propagátorem cyklistiky na půdě Evropského parlamentu. Letos se v rámci projektu uskuteční ještě dva další workshopy - v polovině září v jednom z měst jihomoravského kraje a 13. října v pražském Muzeu Policie. "V letošním roce chceme vydat i brožuru o Stezce železné opony/EuroVelo 13 v České republice a budeme iniciovat vznik dalších muzeí železné opony, podobných těm, které byly nedávno otevřeny v Rozvadově nebo ve Valticicích. Domácí i zahraniční turisté pak budou mít možnost dozvědět se více o životě za železnou oponou či o dobových souvislostech," Daniel Mourek. Celý projekt vyvrcholí propagační akcí v Bruselu, které se zúčastní i europoslanci jednotlivých zemí podél Stezky železné opony.
Kontakt:
Daniel Mourek, koordinátor přeshraničních projektů, daniel.mourek@nap.cz, tel. 274 816 727, 736 747 361

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů