Čtvrtek, 28. března 2024

Technologie pro přenos energie beze ztrát

Technologie pro přenos energie beze ztrát

Vědci z Rice University představili průlom ve vývoji kabelu pro efektivní přenos elektrické energie. Vytvořili nanotrubičky, které by se měly stát základem pro tvorbu nových, efektivnějších elektrických sítí.

Pracovní název zatím zní "Armchair quantum wire" (přeložitelné jako křeslový kvantový drát), který má být tvořen spletí speciálních uhlíkových, "křeslových"nanotrubiček. Ty, jak jejich název napovídá, mají tvar připomínající křeslo a jsou 50 000 krát tenčí než jediný lidský vlas.

Důvodem, proč jsou tak zajímavé, je to, že dokážou přenášet elektřinu se zanedbatelnými ztrátami i na velmi dlouhé vzdálenosti. Dnešní ztráta elektrické energie činí přibližně 5 % (počítáno při přenosu na vzdálenost 160 km).

Hlavní technická překážka ve vývoji tohoto "kouzelného kabelu" tkví zatím v komplikovaném způsobu výroby potřebného množství nanotrubiček tohoto tvaru.

Vědci však považují za zlom už jen samotné zjištění, že vytvořit "křeslový kvatnový drát" je za pomoci nanotechnologie technicky možné a pouze otázkou času a úsilí.

Celý článek v angličtině naleznete na ScienceDaily.com.

Zdroj: www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů