zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Česnekem proti globálnímu oteplování

19.08.2011
Zemědělství
Klimatické změny
Česnekem proti globálnímu oteplování

Z vědeckého výzkumu, který nedávno probíhal na jedné z britských univerzit, vyplývá, že ke snížení emisí skleníkových plynů v atmosféře by mohl významnou měrou přispět i česnek. Jako přídavek v krmivech pro zemědělská zvířata má totiž blahodárný účinek na jejich zažívání.

Kromě ochrany před temnými silami může být v budoucnosti česnek využíván i jako účinná zbraň proti globálnímu oteplování. Nejedná se o žádné sci-fi, ale o závěry vědeckého výzkumu, který nedávno probíhal na univerzitě ve městě Aberystwyth v západním Walesu.

Tamní vědci totiž zjistili, že sirnaté organické složky, které česnek obsahuje, zabíjejí bakterie, jež v zažívacím traktu některých zemědělských zvířat, především krav, produkují methan.

Profesor Jamie Newbold, který hovořil v televizi Euronews, uvedl, že krávy, na jejichž jídelníčku figurovalo krmivo obohacené o česnekovou složku s názvem Allicin, vyprodukovaly o 40 % menší množství plynů. A to bez toho, aby to jakýmkoliv způsobem ovlivnilo běžné kvašení během zažívání.

Methan je asi 20krát účinnějším skleníkovým plynem než oxid uhličitý, který je nejznámějším plynem přispívajícím ke globálnímu oteplování, avšak v atmosféře se vyskytuje v mnohem menším množství.

Emise, které do atmosféry unikají zemědělskou činností, představují asi 18 % produkce skleníkových plynů, sdělil reportérům Kenton Hart z velšské univerzity. Jedna kráva vyprodukuje přibližně 1,5 tuny tohoto skleníkového plynu ročně.

Vědci proto odhadují, že v případě, že by se podařilo omezit produkci skleníkových plynů u zemědělských zvířat o 40 %, výraznou měrou by to přispělo ke snížení globálního oteplování.

Slibný obchod

Podle Davida Williamse ze společnosti Neem Biotech, která Allicin vyrábí, by na dodávky pro čtvrtinu dobytka chovaného ve Velké Británii bylo potřeba 5.500 tun česneku ročně. To už by slibovalo " velmi velký business", dodal.

Přidávání složky do krmiva ale má i své stinné stránky - ovlivňuje totiž chuť mléka a mléčných výrobků. Z tohoto důvodu vědci, kteří zkoumají stravovací návyky nejen krav, ale i ovcí a jiných zemědělských zvířat, se snaží najít jiné vhodné látky, které by svým působením na metabolismus dobytku dosáhly stejného výsledku, avšak bez nežádoucích účinků.

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
28
11. 2017
28.11.2017 - Seminář, školení
Praha
Institut Cirkulární Ekonomiky
30
11. 2017
30.11-1.12.2017 - Konference
Zámek Křtiny
9
12. 2017
9-10.12.2017 - Seminář, školení
Brno
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí