Pátek, 29. března 2024

Varšava zažívá invazi lišek, nastěhovaly se i do centra

Varšava zažívá invazi lišek, nastěhovaly se i do centra

Varšava zažívá invazi lišek. Kromě předměstí se začaly objevovat i v centru, napsal dnes list. Úřady v polském hlavním městě těmto šelmám zatím válku nevyhlásily, protože prý pro lidi nepředstavují nebezpečí.

Odborníci odhadují, že v polské metropoli žije nejméně 3000 lišek. "Zabydlely se v celém městě, také v centru, jsou samozřejmě skoro ve všech parcích, u nákupních center, nemocnic nebo dokonce ve sklepech paneláků," řekl Józef Mierzwiński z úřadu Městské lesy. "Ve Varšavě máme liščí invazi," dodal.

Lišky se stahují do města, protože v něm nemají přirozeného nepřítele a rozhodně v něm nestrádají hlady. Radnice už několik let za své peníze dokrmuje polodivoké kočky, kterým nyní "užírají" někdejší obyvatelky lesů. Gazeta Wyborcza píše o případu, kdy na krmení v jedné čtvrti ležící na kraji centra kromě koček přišla i přibližně desetičlenná liščí rodina. Lišky také loví myši a potkany, za oběť jim ale padají i koťata.

Myslivci tvrdí, že lišky nejsou nebezpečné, vzteklina se ve Varšavě objevila naposledy před dvěma lety. Pasti jsou zatím jenom tam, kde lišky dělají problémy. Takovým místem je park Lazieńki, oblíbený cíl vycházek Varšavanů. Lišky tam loví pávy, kachny i ryby z jezírek a potoků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů