Sobota, 20. dubna 2024

Nike se zavázal odstranit jedy ze své výroby

Greenpeace Detox kampaň míří nyní na Adidas...

Nike se zavázal odstranit jedy ze své výroby

Nike, největší výrobce sportovního oblečení, dnes zareagoval na kampaň Greenpeace - Detox a zavázal se, že do roku 2020(1) nebudou z výroby jeho produktů unikat žádné nebezpečné látky. Závazek se vztahuje i na všechny dodavatele Nike.

Slib firmy Nike přišel pět týdnů po uveřejnění studie Greenpeace "Špinavé Prádlo" (2). Ta odhalila vazby mezi čínskými textilními továrnami, které zamořují tamní řeky a světovými oděvními firmami (3) včetně Nike, Pumy (4) a Adidasu.

Nike se konkrétně zavázal, že odstraní toxické, persistentní, bioakumulativní a další nebezpečné látky, včetně hormonálních disruptorů, napříč celým dodavatelským řetězcem

Kampaň Greenpeace pokračovala i během včerejšího fotbalového utkání mezi FC Barcelonou a Realem Madrid. Tito dva zapřísáhlí rivalové patří nejenom k nejlepším na světě, ale ještě navíc jednoho z nich sponzoruje firma Nike, druhého firma Adidas.

Aktivisté Greenpeace a místní umělci promítali na stadionu Nou Camp sto tisícům přítomných fanoušků vzkazy typu: "Kontaminovat řeky není fair play". V samotném zápase zvítězila Barcelona, sponzorovaná Nike 3:2 nad Realem, který hájí barvy Adidas.

"Nike nezvítězil nad Adidas jen včera Barceloně, ale uštědřil velkému rivalovi i další výprask, a to v Greenpeace Detox kampani, když se zavázal eliminovat úniky nebezpečných látek ze své výroby, a to napříč celým dodavatelským řetězcem," řekl Martin Hojsík z Greenpeace International. " Ale poražení nemusí hned házet ručník do ringu - i Adidas se může zavázat k nulovým emisím nebezpečných látek a dalším krokům, které ovlivní chování celého textilního průmyslu. Pak může znovu triumfovat."

Nike k závazku odstranit do roku 2020 emise nebezpečných látek přidal právě i slib, že se bude věnovat otázce "práva na informace", tak aby zajistil plnou informovanost o chemikáliích, které jeho dodavatelé vypouštějí do životního prostředí. Zároveň prohlásil, že využije svého vlivu, znalostí a zkušeností ve prospěch odstranění nebezpečných látek napříč celým textilním průmyslem. Během 8 týdnů Nike zveřejní implementační plán pro své závazky.

"Závazky, které Nike přijal, ukazují, že zatím není v souboji o "šampiona budoucnosti bez jedů", většího favorita. Ale Greenpeace bude samozřejmě pečlivě zkoumat jeho implementační plány, aby bylo zřejmé, že to Nike myslí s odstraněním nebezpečných látek skutečně vážně," pokračuje Hojsík.

Greenpeace je nezávislá mezinárodní ekologická organizace působící ve více než 40 zemích světa již 40 let. Naším cílem je chránit životní prostředí a nenásilnými prostředky upozorňovat na jeho poškozování. Greenpeace vede kampaň, aby se zastavilo průmyslové znečišťování vod persistentními látkami a hormonálními disruptory. Cílem kampaně je přimět vlády a korporace, aby přestaly nečinně přihlížet a učinily rázné kroky k budoucnosti bez toxických látek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů