Úterý, 16. dubna 2024

Výrobci chtějí dotace za výkup bioplynu. Zkouší to přes poslance

Chtějí dodávat očištěný bioplyn do sítě. Zatím z něj vyrábějí elektřinu. Ministerstvo průmyslu není proti, zkoumá dopad na ceny plynu.

Výrobci chtějí dotace za výkup bioplynu. Zkouší to přes poslance

Cestu, jak prosadit dotování výroby energie z obnovitelných zdrojů a přitom nepopudit spotřebitele zvýšenou cenou elektrické energie, se snaží prosadit do nového zákona o podporovaných zdrojích energie výrobci bioplynu. Sociálnědemokratický poslanec a bývalý ministr průmyslu Milan Urban podal ve spoluprácí s nimi v Poslanecké sněmovně pozměňovací návrh, podle kterého by si odběratelé plynu připláceli za dodávky plynu vyráběného z biomasy. Výrobci by měli zajištěnou patnáctiletou návratnost své investice.

"Je třeba srovnat současnou podporu, kterou dostává výroba elektřiny z bioplynu, s podporou takto vyráběného plynu dodávaného do plynárenské sítě," vysvětluje Urban. Nyní je totiž od majitelů bioplynových stanic za dotované ceny vykupován nikoliv plyn, ale jen elektřina z něj vyrobená. "Srovnání" dotací na plyn a elektřinu podle Urbana zvedne ceny plynu minimálně nebo vůbec.

"Když se náklady na podporu rozpustí mezi spotřebitele plynu, nevzrostou jim ceny ani o procento," říká Jan Habart, předseda Českého sdružení pro biomasu CZ Biom. Z biomasy se plyn vyrábí a sdružení spolupracovalo na Urbanově návrhu. Trik je podle Habarta v tom, že plynu se odebírá větší množství a značnou část ho spotřebují firmy. Občané tak neuvidí na svých účtech tak vysoké cifry, jako kdyby se dál podporoval výkup elektřiny.

Celkem by ale nakonec spotřebitelé mohli zaplatit víc než při výkupu elektřiny. Za prvé, výkup plynu umožní vybudovat i bioplynové stanice, které by jinak nevznikly, protože budou vyčerpány dotace na jejich výstavbu a výkup elektřiny. Navíc prodej plynu vyžaduje vyšší investice. "Než pustíte plyn do sítě, musíte ho vyčistit a to je nákladné. U nás to zatím nikdo nedělá," upozorňuje Jiří Gavor z energetické poradenské firmy ENA.

"Prosazujeme tento návrh proto, že některé oblasti už mají vyčerpané limity pro připojení bioplynových elektráren k síti," přiznává Jan Matějka z České bioplynové asociace, kde původně návrh předložený Urbanem vznikl. "A ano, vybudování výroby bioplynu, který může jít do plynárenské sítě, je zhruba o dvacet procent dražší než postavit výrobu nečištěného bioplynu spolu s jednotkou vyrábějící elektřinu," říká, "ale těch prodejců plynu bude v příštích pěti letech pár, v horizontu pěti let jich nevznikne moc, takže nárůst ceny plynu nehrozí." Jak to bude vypadat později, ale není jasné.

Stejně jako to, jaký má Urbanův návrh naději na úspěch. Poslanec ho prý zatím s nikým z kolegů nekonzultoval. Šanci má ale slušnou. Zcela proti jeho návrhu totiž není ani ministerstvo průmyslu, které jinak proti podobným návrhům vystupuje. "Podpora pro produkci energie z bioplynu představuje jednu z možností, jak ekonomicky dosáhnout cílových hodnot pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Návrh teď analyzujeme, a to zejména z pohledu jeho možného dopadu na cenu plynu," říká Jiří Sochor z tiskového oddělení ministerstva. Parlament bude schvalovat návrh po prázdninách.

Bioplyn v Česku

9,3 %
Podíl bioplynu na výrobě energie z obnovitelných zdrojů v České republice.

282
Počet bioplynových elektráren v České republice. Další dotace na jejich výstavbu vláda minulý týden zastavila.

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů