Pátek, 19. dubna 2024

Zvířecí i rostlinné druhy rychle postupují do chladnějších míst

Obsáhlá studie prokázala, že migrace v důsledku změn klimatu postupuje třikrát rychleji, než se myslelo.

Zvířecí i rostlinné druhy rychle postupují do chladnějších míst

Směrem k pólům se stěhují motýli , mnozí savci i mořské řasy. Migrace, způsobená klimatickými změnami, probíhá podle dosud nejrozsáhlejší odborné studie třikrát rychleji, než se doposud předpokládalo. Detaily z nové práce, která se zabývala životním prostředím dvou tisíc vybraných rostlinných a zvířecích druhů, cituje na svých stránkách vědecký časopis Science.

Podle odborníků tato rozsáhlá studie umožňuje sledovat závislost mezi globálním oteplováním a migrací druhů. Stěhování směrem do chladnějších oblastí k oběma zemským pólům je podle nich nepřehlédnutelné.

Například babočky bílé žijící ve střední Anglii se posunuly během posledních dvou desetiletí o 220 kilometrů severněji, do jižních oblastí Skotska.

Migrace míří i do vyšších nadmořských výšek. "Stále víc druhů míří do hor, do vyšších míst," uvedl biolog z univerzity v britském Yorku Chris Thomas, který stál v čele vědeckého týmu, jenž studii vypracoval.

Dosavadní práce nebyly takového rozsahu, aby prokázaly závislost mezi stoupajícími průměrnými teplotami a stěhováním v rostlinné i zvířecí říši. Nová práce to podle Thomase prokázala. Zahrnula pozorování rozsáhlé geograficky - pokryla velké oblasti Evropy, Severní i Jižní Ameriky a Asie. Dostatečně široký byl i zkoumaný časový výsek - tedy poslední čtyři dekády. Právě v tomto období probíhají změny globálního klimatu nejrychleji.

Vědci dospěli podle stanice BBC ke zobecnění: představitelé živočišné či rostlinné říše se podle nich ve zkoumaném období posunuli ročně v průměru o 17 kilometrů směrem od rovníku a také zhruba o metr do vyšší nadmořské výšky.

Podle mnohých vědců je povzbudivé sledovat migraci, díky které se jednotlivé druhy dokážou se změnou teplot vyrovnat.

"Je velmi povzbudivé sledovat, jak příroda pružně reaguje," uvedla k nové studii kalifornská bioložka Terry Rootová.

Vědci ale rovněž upozornili, že některé druhy nemají kam ustupovat. Například polární medvěd, který trpí táním arktického ledu. "Nemá kam odejít, hrozí mu vyhynutí," říká Chris Thomas.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů