Čtvrtek, 25. dubna 2024

Suntech prohloubil ztrátu, doplácí na omezení dotací

Suntech prohloubil ztrátu, doplácí na omezení dotací

Čínská společnost Suntech Power Holdings, která je největším výrobcem solárních panelů na světě, ve druhém čtvrtletí prohloubila ztrátu na 259,5 milionu dolarů (asi 4,4 miliardy Kč). To je proti ztrátě 174,9 milionu dolarů před rokem nárůst zhruba o 48 procent. Firma doplácí na vytrvalý pokles cen panelů a na omezení dotací v Evropě.

Globální poptávka po solárních panelech v prvním pololetí prudce klesla, neboť solární byznys přestalo podporovat hned několik evropských vlád najednou. Největší odbyt výrobci nacházeli v Itálii a v Německu, s masivní podporou solární energie ale skončily i tyto dva státy.

Celkové tržby ve čtvrtletí dosáhly 830,7 milionu dolarů (asi 14,1 miliardy Kč), což je proti předchozímu čtvrtletí pokles o 5,3 procenta. Ve srovnání s loňským druhým čtvrtletím se ale tržby zvýšily o 32,9 procenta, což je nad odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru čekali tržby 799,7 milionu dolarů.

Výroba elektřiny ze sluneční energie stále není soběstačná, pokud tedy solární panely někdo ve velkém nakupuje, zpravidla tak činí ve chvíli, kdy má zajištěny státní dotace. Bez nich je totiž levnější elektřinu vyrábět z tradičních fosilních paliv, jako je uhlí a zemní plyn.

Ztráta na jednu akcii ve čtvrtletí činila 1,44 USD, a prohloubila se tak z předchozích 97 centů, kde byla před rokem. Bez vlivu mimořádných účetních položek a dalších jednorázových nákladů ztráta na akcii činila 19 centů.

Trh na zveřejnění hospodářských výsledků společnosti Suntech Power čekal s velkým napětím. Před pár dny totiž zbankrotovala americká společnost Evergreen Solar, která byla rovněž velkým propagátorem výroby elektřiny ze solárních článků. Evergreen ale tvrdil, že jej dostihla levná konkurence z Číny a také nejednotný postoj amerických úřadů v otázce podpory této formy výroby elektřiny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů