Pátek, 19. dubna 2024

Volkswagen vyvinul ekologické vozítko velikosti skútru

Nový elektromobil od VW by neměl do ovzduší vypouštět žádné emise. První elektrické verze svých modelů má VW uvést na trh v roce 2013.

Volkswagen vyvinul ekologické vozítko velikosti skútru

Německá automobilka Volkswagen (VW) nenechává konkurenci usnout. Poté, co včera představila svůj nejmenší model městského vozu nazvaný Up!, který má být brzy dostupný i v elektrické verzi, plánuje představit další novinku. Bude o poznání menší, mobilnější a podle VW ještě "zelenější".

Během následujících dvou týdnů by měl koncern, jehož součástí je i česká Škoda Auto, odhalit podobu prvního minielektromobilu z nové série ekologických vozů určených pro jednu osobu. V rozhovoru pro britský list Financial Times (FT) to prozradil ředitel výzkumu koncernu Jürgen Leohold.

sigle seatMiniauto od VW by mělo být vůbec první svého druhu na světě. V osmdesátých letech sice navrhli podobné minivozítko výzkumníci v Británii, stroj na elektrické dobíjení Sinclair C5 ale nebyl vpuštěn na silnici kvůli nevyhovujícím bezpečnostním parametrům.

Hlavní předností nového vozítka z dílny VW přezdívaného Single-Seat je, že by nemělo vypouštět do vzduchu žádné emise.

"Představujeme nový způsob přepravování a nový koncept vozidla," popsal vůz listu FT Leohold. "Jde jen o fyziku. Pokud omezíte kapacitu automobilu na jednu osobu, můžete vytvořit menší a lehčí vozidlo. A to už samo o sobě znamená větší úsporu paliva a emisí CO2," dodal šéf výzkumu VW.

Emise by neměly podle Leoholda údajně vznikat ani při výrobě automobilu, ani později při jeho provozu.

Jak toho chce koncern dosáhnout? Automobilka prý hodlá uživatelům svých elektromobilů prodávat elektřinu z obnovitelných zdrojů. "Záleží na tom, jaký druh energie vložíte do baterie," řekl listu FT Leohold. Dodal, že pokud bude energie do nových vozů plynout jen z obnovitelných zdrojů, budou emise nulové.

Výrobu takové elektřiny si chce největší evropská automobilka zajistit sama. Jak oznámila minulý měsíc, plánuje investovat až 120 milionů eur do výstavby dvou vodních elektráren v Brazílii.

Volkswagen, který chce být do roku 2018 jedničkou na globálním automobilovém trhu, i další automobilky sledují podle analytiků výrobou ekologických aut současný trend ve společnosti.

"Trend souvisí s mobilitou ve městě. Řada měst nyní omezuje vjezd některých typů aut do centra nebo vybírá značné poplatky," řekl HN automobilový analytik společnost KPMG Jan Linhart. Podle něj je možné, že v budoucnu přibude lidí, kteří budou vlastnit malá úsporná auta pro pohyb ve velkých aglomeracích a vedle nich budou mít k dispozici ještě jiné vozy na víkendové cesty. Co se týče trhu, soupeří teď podle Linharta automobilky o to, kdo přijde první se zajímavým řešením.

K dostání na trhu je zatím jen elektromobil francouzské značky Citroën C-Zero. Vozy jiných automobilek teprve přijdou do prodeje. Jak uvedla agentura Bloomberg, první elektromobily od VW mají být uvedeny na trh v roce 2013.

Pro představu, čtyřmístný model Volkswagen Up! v elektřině by měl stát zhruba 9500 eur (přibližně 233 tisíc korun).

Zelená vize VW

3 %
veškerých tržeb Volkswagenu by podle šéfa automobilky Martina Winterkorna měly do roku 2018 činit tržby z prodeje elektromobilů.

40%
O tolik plánuje koncern snížit emise svých vozů do deseti let.

10 %
Takový podíl budou mít podle odborníků v roce 2020 elektromobily a hybridní vozy na světovém automobilovém trhu.

AUTOR: Lucie Hrdličková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů