Čtvrtek, 28. března 2024

Greenpeace uveřejnilo analýzy oblečení světoznámých značek

Greenpeace uveřejnilo analýzy oblečení světoznámých značek

Greenpeace dnes zveřejnilo další studii, která odhaluje souvislosti mezi znečištěním řek a textilním průmyslem. Studie "Špinavé prádlo II" je pokračováním globální kampaně Detox, v jejímž průběhu už na požadavky Greenpeace přistoupila největší světová oděvní firma Nike. Nově se navíc ukazuje, nakolik se rizika týkají i České republiky.

Dnes zveřejněná studie (1) přinesla alarmující výsledky: odhalila přítomnost nonylfenolethoxylátů (NPEs) (2) v oblečení 14 světoznámých oděvních značek (3) včetně Adidas, H&M a Abercrombie and Fitch. Jedná se o chemikálie, které se rozkládají na nonylfenol (NP)- toxickou persistentní látku, která narušuje funkci hormonů.

NPEs obsahovalo 52 ze 78 testovaných produktů. Nalezeny byly v oblečení, které bylo vyrobeno a koupeno na různých místech po celém světě včetně České republiky.

Naše předchozí šetření - studie "Špinavé prádlo" (4) - odhalilo, že právě z textilních továren, které vyrábějí oblečení pro světoznámé textilní značky, unikají do řek jedovaté persistentní látky včetně nonylfenolu. Proto jsme v rámci kampaně "Detox" vyzvali hlavní hráče na trhu, aby odstranili z celého výrobního procesu nebezpečné látky. Naši výzvu zatím přijaly firmy Puma(5) a Nike(6).

Textilní továrny vyrábějící oděvy velkých světových značek jsou dnes převážně v Asii. Skutečnost, že NPEs jsou obsaženy i ve výrobcích, ovšem indikuje problém, který se přímo dotýká České republiky a EU. Přesto, že jsou tam tyto látky ve většině průmyslových aplikací zakázány, stále unikají do místních řek.

"Vloni jsme upozornili, že na základě dostupných dat z MŽP je patrné, že tyto jedovaté látky stále unikají i do českých řek, kam se dostávají přes čističky, které je nedokáží odstranit. Inspekci životního prostředí jsme navíc upozornili, že provozovatelé čističek neplní svou zákonnou povinnost a nehlásí úniky těchto látek do Integrovaného registru znečištění,"(7) vysvětluje Jan Freidinger, vedoucí toxické kampaně Greenpeace.

Zatím nejsou k dispozici žádné jasné informace, co je zdrojem úniků těchto látek v Česku. Studie Špinavé prádlo II naznačuje jednu z možných příčin:

"Greenpeace se proto nyní zaměří na analýzu úniku těchto látek z oblečení do vody při praní a zároveň v rámci zářijové Detox Tour (8) - inspekční plavby po Labi - budeme analyzovat vodu a sedimenty ve velkých aglomeracích a u čistíren odpadních vod právě na přítomnost NPEs a NP, " doplnil Michal Komárek, programový ředitel Greenpeace.

Pro více informací kontaktujte:
Jan Freidinger, Greenpeace ČR, jan.freidinger@greenpeace.org, (m): +420 608 729 071

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů