Pátek, 19. dubna 2024

Od čtvrtka bude asi platit zákaz splouvání Teplé Vltavy na Šumavě

Od čtvrtka bude asi platit zákaz splouvání Teplé Vltavy na Šumavě

Od čtvrtka bude s největší pravděpodobností na Teplé Vltavě v Národním parku Šumava vyhlášen zákaz splouvání. Voda totiž klesla na minimálních 50 centimetrů, které stanovuje návštěvní řád. O tom, zda se budou vracet peníze za registraci, se rozhodne ve čtvrtek v 07:50.

"Pokud v noci naprší, což už se stalo v srpnu několikrát, budou moci lodě z tábořiště ráno na přísně střežený úsek řeky vyjet," řekla ČTK Dagmar Hlavínová, jež má registraci v Soumarském Mostě na starost. Podle hydrologa Tomáše Vlasáka je ale pravděpodobnost bouřky v této oblasti velmi malá. "Navíc by bouře s deštěm přinesla jen krátkodobé vylepšení. Zásadní zlom nečekáme," řekl ČTK.

Vodáci mohou podle platného návštěvního řádu parku na Teplou Vltavu od Soumarského Mostu při stavu vody od 50 do 61 centimetrů jen s platnou registrací. Ta se provádí pomocí registračního systému na stránkách www.npsumava.cz, případně v povolené době přímo v nástupním místě. Regulace je nutná kvůli ochraně vzácných živočichů. V případě nedostatku vody jim životní podmínky ničí dna lodí a pádla. Denní limit je 63 registrovaných plavidel, respektive sedm plavidel za hodinu, a to v době od 08:00 do 17:00.

Zatímco loni bylo vody dostatek a správa nemusela vydat po celou sezonu zákaz splouvání, letos se hladina řeky dostala pod limit celkem pětkrát - třikrát v květnu a dvakrát v červnu. V červenci a srpnu dosud ani jednou. "Právě to bylo unikátní, vždycky nám zapršelo, zachránil nás malý přívalový deštík. Nevím, co bude dnes v noci, ty teploty jsou hodně vysoké, každou chvíli vodočet klesne pod 50 centimetrů. Za tábořištěm jsou už vidět všechny kameny," popsala Hlavínová. Vydry a bobři si tak od lidí nejspíše na chvíli oddechnou.

Nejvyšší stav vody byl letos na Soumarském Mostě zaznamenán 11. července - 176,9 centimetru, kdy se voda vylila z břehů a kemp musel být evakuován. Už druhý den ale voda opadla na 72,2 centimetru.

Pracovníci parku rozmístili okolo řeky devět nových informačních tabulí, ze kterých se vodáci dozví všechny důležité informace o splouvání Teplé Vltavy. Vodácká sezona skončí 31. října.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů