Pátek, 29. března 2024

CNG pohon se ujímá také v Jihlavě

CNG pohon se ujímá také v Jihlavě

Novou plnicí stanici na stlačený zemní plyn (CNG) uvedla 12. července do provozu v Jihlavě společnost Bonett Bohemia. Stanice, určená především k tankování autobusů městské hromadné dopravy i pro nejširší motoristickou veřejnost, je umístěna v areálu dopravce Dopravního podniku města Jihlavy, a. s. Ten zároveň představil první nové čtyři zakoupené CNG autobusy Irisbus Iveco, na něž získal od Regionálního operačního programu Jihovýchod příspěvek ve výši 40 % z ceny každého. Do poloviny roku 2012 by v Jihlavě mělo přibýt dalších šest CNG autobusů.

Jihlavská CNG stanice je k dispozici 24 hodin denně. Úhradu za odebraný plyn lze provádět v hotovosti, bankovními kartami nebo pomocí speciální bezkontaktní CNG karty. Ta je funkční na většině plnicích stanic v celé České republice.

>>Stanice přinese autobusovému dopravci i motoristům nejen úsporu pohonných hmot, ale bude mít i pozitivní vliv na životní prostředí, protože dojde k absolutnímu snížení produkce primárních emisí prachových částic,<< řekl Václav Holovčák, předseda představenstva Bonett Bohemia. Stanice umožňuje rychlé plnění vozidel plynem, které trvá srovnatelně dlouho jako při tankování benzinu či nafty. Příští rok bude stanice osazena dalším kompresorem, aby v souvislosti s nákupem dalších CNG busů dopravním podnikem lépe zajistila očekávanou vyšší spotřebu stlačeného zemního plynu ve městě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů