Čtvrtek, 28. března 2024

Pasivní budoucnost s certifikátem kvality

Pasivní dům ve Frýdku-Místku od architekta Michaela Kocycha se stal první dřevostavbou u nás, která získala certifikát kvality SBToolCZ.

Pasivní budoucnost s certifikátem kvality

Vysoká spotřeba energie je jedno z hlavních rizik dnešní společnosti. Budovy spotřebovávají nejvíce energie, ale zároveň nabízejí i největší potenciál úspor. Evropa proto jasně směřuje k pasivním stavbám. Francie chce například od roku 2020 pouze takové budovy, které vyprodukují více energie, než samy spotřebují. Společnost Knauf Insulation v souladu se svým mottem "je čas chránit energii" tyto trendy plně podporuje. Důkazem toho je již známá technologie ekologické minerální izolace ECOSE(r) Technology, oblíbená nejen díky svým vynikajícím tepelně izolačním vlastnostem, ale i dalším parametrům - snadno se s ní manipuluje, je bez zápachu, a hlavně jde o vlastní technologii výroby, kdy je běžně užívaný formaldehyd nahrazen ekologickým pojivem.

Pro architekta a investora v jedné osobě Michaela Kocycha bylo rozhodnutí stavět pasivní dům jen přirozeným vyústěním jeho dosavadní architektonické praxe: "Pro mne je to v dnešní době rozumné řešení vzhledem k rostoucím cenám energie a s ohledem na životní prostředí. Proč nestavět šetrně a ekologicky, když to jde? Z důvodů, které jsou mi blízké, jsem se rozhodl pro pasivní dům. A to i přesto, že investiční náklady jsou trochu vyšší a celá stavba je mírně komplikovanější."

VŠE ZÁVISÍ NA IZOLACÍCH

Důležitým činitelem při stavbě pasivních domů je jejich tepelná izolace. Pasivní dům ve Frýdku-Místku je zateplen izolací Knauf Insulation. "Použitá minerální izolace s ECOSE(r) Technology je ekologická, protože se při její výrobě používá recyklované sklo a přírodní pojivo, které neobsahuje formaldehyd, fenoly ani akryláty. Perfektně tak zapadá do konceptu přírodních dřevostaveb, je nehořlavá, šetří náklady na vytápění a přispívá ke zlepšení kvality vnitřního prostředí," popisuje Milan Pokrivčák, aplikační a produktový manažer společnosti Knauf Insulation.

Architekt Kocych dodává: "Původně měla být stavba izolovaná slámou, respektive slaměnými balíky z malých tradičních lisů. Vzhledem k pozdějším komplikacím jsem hledal jinou alternativu, která by původní izolaci nahradila. Chtěl jsem tepelnou izolaci s dobrými tepelně izolačními vlastnostmi, materiál šetrný k životnímu prostředí. Důležitým kritériem byla i cena. Přirozenou odpovědí na tyto požadavky se stala ECOSE."

KONSTRUKCE DŘEVOSTAVBY

Vlastní stavba je koncipována jako dřevostavba založená na dubových prazích. Půdorys tvoří obdélník s užitnou plochou 124 m2. Dispoziční řešení odpovídá zásadám pasivní výstavby - obytné místnosti jsou orientovány na jih. Dům má dvojřadý konstrukční systém typu two by four, kde vnitřní konstrukce je nosná, zatímco vnější, nenosná, vynáší fasádní systém.

Takto provedený systém vymezuje prostor pro uložení tepelné izolace v tloušťce 520 mm na bázi minerální vlny. Stěny jsou ve dvojici vzájemně prokotveny dřevěnými prkny, vizuálně tvořícími žebříky. Na střeše bude vegetační souvrství, okna jsou zasklena izolačními trojskly. Vytápění je teplovzdušné s rekuperací, ohřev vody zajišťují střešní solární panely. Dispozice, použité materiály i technologie výstavby byly základem pro úspěšnou certifikaci systémem SBToolCZ.


Velká pozornost při stavbě pasivního domu ve Frýdku-Místku se věnovala izolaci základů

Vlastní stavba je koncipována jako dřevostavba založená na dubových prazích. Půdorys tvoří obdélník s užitnou plochou 124 m2

Dům má dvojřadý konstrukční systém typu two by four, kde vnitřní konstrukce je nosná a vnější vynáší fasádní systém

Takto provedený systém vymezuje prostor pro uložení tepelné izolace v tloušťce 520 mm na bázi minerální vlny

Vytápění bylo zvoleno teplovzdušné s rekuperací, ohřev vody zajišťují střešní solární panely

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů