Středa, 24. dubna 2024

Desítky tisíc přehrad a nádrží v Číně jsou ve špatném stavu

Desítky tisíc přehrad a nádrží v Číně jsou ve špatném stavu

Desítky tisíc přehrad a vodních nádrží v Číně jsou ve špatném stavu a ohrožují miliony obyvatel. Napsal to dnes podle agentury AFP čínský tisk. Přes 25 procent měst a venkovských oblastí v Číně by se mělo obávat protržení přehrady, uvádí se ve zprávě vlády, kterou tisk cituje.

Více než 40.000 vodních nádrží je udržováno v chodu mnohem delší dobu, než jaká je jejich původní životnost. Ale zároveň jsou zchátralé kvůli špatné údržbě, protože do ní nebyly investovány dostatečné finance.
Těmto nádržím hrozí vážné nebezpečí protržení, což by následně znamenalo zničení zemědělských ploch, železnic, samozřejmě budov i celých měst, upozorňuje v dokumentu zástupce ministerstva vodního hospodářství Sü Jüan-ming.

Kvůli prudce rostoucí poptávce po elektrické energii a vodě Čína již dlouhou dobu uskutečňuje program výstavby přehrad, především v západní, převážně hornaté části země. Na čínských úřadech ale převládá tendence minimalizovat ekologické i lidské dopady na jejich výstavbu.

Nejvýraznějším příkladem je spuštění největší přehrady na světě nazývané Tři soutěsky. Čína považuje tuto stavbu, která ji přišla na 22 miliard dolarů, za zázrak moderní doby. Ale projekt gigantické výrobny elektřiny se stal i předmětem kritiky, především proto, že kvůli její výstavbě bylo ze svých domovů vystěhováno 1,4 milionu lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů