Sobota, 20. dubna 2024

Ministerstvo chce omezit vývoz hnědého uhlí z Česka

Uhlí by mělo přednostně směřovat do českého teplárenství. Návrh by ale mohl narazit v Bruselu. Podobá se zavedení cla.

Ministerstvo chce omezit vývoz hnědého uhlí z Česka

Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje znevýhodnit vývoz hnědého uhlí ze země. Snaží se tak české těžaře tlačit k tomu, aby ho směřovali do českých tepláren. Pro časopis Týden to připustil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Oficiálně je totiž vlastníkem dosud nevytěženého uhlí stát. A ten jako jeho vlastník může stanovit poplatky či naopak slevy spojené s tím, kde by mělo být uhlí využito.

Pomocí těchto pobídek by se mělo navýšit množství hnědého uhlí v českém teplárenství. Hrozí totiž, že během několika let ho bude nedostatek. A to by se mohlo negativně promítnout do cen tepla pro odběratele. V budoucnosti by mohlo každý rok chybět více než šest milionů tun uhlí.

Žádný jasný model, jakým by omezení exportu mělo probíhat, podle mluvčího ministerstva Vlčka ale zatím neexistuje. Není tedy ani jasné, kdy by k tomu mohlo dojít. Jde stále spíše jen o předběžné úvahy ministerstva, jak do budoucna českým teplárnám zajistit dostatek uhlí. Otázkou navíc zůstává, nebude-li znevýhodnění exportu v konfliktu s evropskými normami o volném obchodu. Podle některých odborníků se totiž může zdát, že by mohly kroky ministerstva připomínat nějakou formu cla.

Podle profesora Michala Tomáška, vedoucího katedry evropského práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, tak musí ministerstvo postupovat velmi opatrně. "Při pečlivém odůvodnění a kvalitní argumentaci je možné zahrnout návrh do výjimky o veřejné podpoře. Problém by ale nastal, pokud by Evropská komise dospěla k závěru, že jde o nějaký poplatek na vývoz do jiného členského státu EU," dodal Tomášek pro HN.

Ani samotní představitelé teplárenského sektoru si však nejsou jistí, do jaké míry by pro ně mohlo být takovéto řešení přínosné. V posledních pěti letech se totiž z České republiky vyvezlo v průměru asi jen 1,3 tuny uhlí za rok. "Milion tun by na trh s uhlím asi dramatický vliv nemělo," připustil pro HN ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek. "Bavíme se tu o úplném zastavení, pravděpodobně by ale došlo jen k omezení exportu. I ten milion tun by byl v sektoru nicméně vítaný," dodal.

Jako příklad, kdy je ve hře větší množství uhlí, zmiňuje Hájek důl Vršany skupiny Czech Coal, kterou vlastní miliardář Pavel Tykač. Zde se má jednat o tři miliony tun, které by mohly do českého teplárenství každoročně směřovat.

Tykač zhruba před rokem začal vyhrožovat, že pokud teplárny nepřistoupí na zvýšení cen, své uhlí prostě vyveze za vyšší ceny do ciziny. Odběratelé ho naopak nutili, aby se s nimi dohodl na dlouhodobějších a hlavně nižších cenách

Právě na případu dolu Vršany si vylámal zuby již ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Ministerstvo si v rámci posuzování vlivu těžby na životní prostředí vymohlo podmínku, která by zajistila směřování 60 procent uhlí z Vršan českým teplárnám. Jednalo se však jen o doporučení a Český báňský úřad dal zapravdu skupině Czech Coal miliardáře Pavla Tykače. Uvedl tehdy, že on sám nemůže určovat, komu budou těžaři uhlí dodávat.

Ceny uhlí jsou pro české teplárenství stěžejní i podle kandidáta na post předsedy výkonné rady Teplárenského sdružení, expremiéra Mirka Topolánka. Ten v rozhovoru pro deník Právo nedávno uvedl, že by zdvojnásobení ceny uhlí bylo pro sektor likvidační. V tom případě by jej nezachránilo ani prolomení těžebních limitů.

Přednost komplexní koncepci vyjádřil i Hájek. "Důležitější než dílčí změny je systémové řešení".

České hnědé uhlí

1,3
milionu tun hnědého uhlí se každoročně vyveze z České republiky.

6,5
milionu tun hnědého uhlí může v příštích letech chybět českým teplárnám.

45
milionů tun je zhruba roční produkce hnědého uhlí v Česku.

38,5
milionu tun. Na tuto úroveň by měla klesnou těžba hnědého uhlí po roce 2012

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů